5 YILDIR ALT YAPI HİZMETİ BEKLİYORLAR..

MERMERCİLER KOOPERATİFİ BAŞKANLIĞINDAN GAZETEMİZE AÇIKLAMA;

MERMERCİLER KOOPERATİFİ BAŞKANLIĞI GAZETEMİZE AÇIKLAMA YAPTI;

“İNŞAATLARIMIZA BAŞLADIK, ALT YAPI SORUNLARI  NE ZAMAN BİTECEK ?”


Önceki gün gazetemizin manşetine taşıdığı Mermerciler ile ilgili haberin ardından gazetemizle irtibata geçen Karaman Mermerciler Kooperatifi Başkanı Mehmet Akif Taşkıran “Bu konuda bizlerin de rahatsız olduğu satışlar meydana geldi. Ancak tüzük olarak bunların önüne de geçemedik maalesef.”diyerek açıklamalarda bulundu. 

OSB yakınlarında bulunan yeni mermerciler sitesi alanında inşaat çalışmalarını bizlerle paylaşan Kooperatif Başkanı Mehmet Akif Taşkıran, “Bu süre ile ilgili bizlerde çok maddi olarak bedel ödedik. İnşaatlarımız devam ediyor. Alt yapı sorunları çözüme kavuştuğunda bizlerde bir an önce yeni yerimize taşınma çabasındayız.”dedi.


TÜRKİYE’de mermer sektöründe önemli bir yeraltı rezervine sahip olan Karaman’da sektöründe faaliyet gösteren mermerci esnafı yeni üretim alanlarında faaliyet gösterebilmek için alt yapı çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını bekliyor.

Karaman’da mermerci esnafı 6 yıl önce kurduğu Kooperatif sayesinde şehir merkezinden taşınıp ticari faaliyetlerini büyütmek için hamle başlattı.

Yapılan talep ve başvuruların ardından Karaman İl Özel İdaresi İl Genel Meclisinde 2016 yılı Aralık ayında yapılan ihalenin ardından Karaman Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında imar durumu belirlenen arazilerin satışa sunulması ile 22’nin üzerinde mermerci esnafı, toplam 77 bin m2’lik alanda; 1000 m2 ila 5 bin m2 arasında değişen parseller üzerinde arsa satın aldı.


FAALİYETE GEÇEN MERMERCİ, FABRİKASINI KURMAK İÇİN TONLARCA PARA HARCADI

Karaman Mermerciler Kooperatifi Başkanı Mehmet Akif Taşkıran ve Başkan Yardımcısı Ahmet Taşkıran başta olmak üzere ilde faaliyet gösteren çok sayıda mermerci esnafı yeni araziler üzerinde Mermer Kesim İşleme ve Atölye sınıfı gibi faaliyetler için inşaat çalışmalarına hız verdi. 

Araziler üzerinde blok inşaatların yanı sıra kamyonlar dolusu toprak dolgu ve kepçe çalışmaları halen bölgede devam ederken, yatırımcı mermerci, inşaatlarını bir an bitirebilmek için tonlarca para harcadı.

Mermerci esnafı, yeni inşaat alanının tamamlanması ve makine parkurunu da faaliyete geçirerek işe koyulması ile bu masrafının birkaç milyonu geçmesi bekleniyor.


ELEKTRİK, SU VE ALT YAPI ÇALIŞMALARI NEDEN BAŞLAMIYOR ?

Yatırım yaparak ticari faaliyetlerini büyütmek isteyen mermerci esnafı tabiri caizse bu işe gövdesini koydu. Şimdi yeni alanlarında faaliyet yapabilmek için elektrik, su kanalizasyon gibi alt yapı çalışmalarının bir an önce yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmasını bekleyen esnaf, yetkililerin de bu konuda elini taşın altına koymasını istiyor.

“ARTIK YETER, 5 YILDIR ALT YAPI HİZMETİ BEKLİYORUZ”

Dönemin Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ve İl Valisi Murat Koca ve yine dönemin Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ile mermercilerin şehir merkezinden taşınılması ile devam eden bu süreçte hak ettikleri yeni alanlarında üzerine düşen görevi yaptıkları gözlenen aktif faaliyetteki mermerci esnafı artık alt yapı çalışmalarının bitirilmesini bekliyor.

Karaman’da eski ve yeni sanayi sitesi gibi alanlarda uzun yıllardır faaliyetlerini yürüten mermerciler, yeni bölgelerinde bir an önce işe başlamak için can atarken, ilgili kurum ve kuruluşların da elini çabuk tutmasını bekliyor.

Süreçle ilgili talep ve beklentilerini belirten Karamanlı mermerci esnafı;

“Bizler de bir an önce yeni yerimize taşınmak istiyoruz. Bunun için satın aldığımız parsellerde iyi niyetimizi gösterdik. İnşaatlarımıza başladık. Tonlara para harcadık. Halen de harcamaya devam ediyoruz. Vatandaşın haklı olarak toz tepkisinden ve zabıta’nın kesim ihtarından bizlerde yorulduk tabi. Bizlerde istiyoruz kent merkezimizin güzelliği için taşınmayı. Yeni yerlerimizde huzur içinde kesim yapmak mermer işlemek ve faaliyetlerimizi büyütmek ve hatta ihracat yapmak istiyoruz. Ama bunları yapmak için ihtiyaç duyduğumuz elektrik, su, yol iyileştirmesi gibi alt ve üst yapı hizmetlerini görmek istiyoruz. Yoksa nasıl çalışacak, nasıl oturum alacağız yeni yerlerimizde.”diyerek endişelerini ifade etti.

“ÇALMADIK KAPI BIRAKMADIK”

Karaman Mermerciler Kooperatifi Başkanı Mehmet Akif Taşkıran’da süreci yılladır takip ettiklerini ve çözüm için gerek il gerekse bakanlık düzeyinde çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade etti. Taşkıran, son gelişmelerle ilgili Yeni Mermerciler Sitesi alanında başta enerji sorunu olmak üzere su ve kanalizasyon gibi alt yapı konusunda yetkililerle görüşmeler yapmaya çalıştıklarını ifade etti. 

Enerji konusunda Ankara’da Enerji Firmasının süreçle ilgili olarak bölge için 2021 Şubat ayında ihale sürecine girileceği ve Temmuz ayı yakınlarında da enerji sorunun hizmete gireceği bilgisini aldıklarını ifade eden Mehmet Akif Taşkıran, gerekli alt yapı çalışmalarının bitmesi halinde çok sayıda mermerci esnafının yeni yerlerinde faaliyetlerini başlamak için inşaat çalışmalarına kaldığı yerden devam edeceklerini dile getirdi. 

187 OCAĞI BULUNAN KARAMAN NEDEN TEŞVİK ALAMIYOR ?
 
Türkiye’de Karaman ile birlikte, Afyon, Denizli, Muğla, Bilecik ve Bursa gibi başlıca mermer yatağı zengin bölgelerde yüzlerce mermer ocağı faaliyetlerine devam ederken, Karaman hariç diğer bölgelerde mermer sektöründe teşviklerin belirli dönemlerde faydalanıldığı öğrenildi. 

Karaman Mermerciler Kooperatifi Başkanı Mehmet Akif Taşkıran;

“Sektör olarak Karaman ve kırsalında 187 adet mermer Ocağı aktif bir şekilde faaliyet gösterirken, bu kadar bile ocak sayısı bulunmayan diğer illerimizin teşvik alması biz mermercileri üzüyor. Üstelik Karaman’ımız da da kaliteli traverten ve bej mermerler hammadde olarak ocaklarımızdan çıkabiliyor.  


Mermer ocaklarından çıkarılan bloklar, dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilebiliyor. Bizim Karaman olarak Mersin limanına yakınlığımız da göz önüne alırsak bu teşvik kapsamından faydalanabilmemiz için adımların atılması gerektiğine inanıyoruz.”diyerek talep ve önerilerini de dile getirdi. 
 














mermer karaman haber esnaf osb kooperatif