"BAĞIMLILIKLA MÜCADELE" KONULU TOPLANTI, VALİ MAHMUT DEMİRTAŞ'IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Vali Mahmut Demirtaş, Yüreğir Kültür Merkezi'nde, okul müdürleri ve okul aile birliği başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen 'Bağımlılıkla Mücadele' konulu toplantıya katıldı.

“Başarı Çıtasının En Üst Seviyeye Taşınması”, “Eğitim ve Öğretim Faaliyetlerinin Güvenli Ortamlarda Gerçekleştirilmesi” ve “Bağımlılıkla Mücadele” konularında gerçekleştirilen çalışmaların detaylarıyla ele alındığı toplantıya, Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Yüreğir Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer ve Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
 
VALİ DEMİRTAŞ, “YARIYIL TATİLİNDE OKULLARIN EKSİKLİKLERİNİN GİDERİLMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİLMELİ”
 
Vali Demirtaş, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılışında yaptığı konuşmada eğitim ve öğretimdeki yarıyıl tatilinin 18 Ocak 2019 tarihinde başlayacağına dikkat çekti ve okul müdürlerinden, tatil süresi boyunca okullarında tespit edilen eksikliklerin giderilmesi,  yapılması gereken iş ve işlemler hakkında gerekli planlamanın yapılması talimatı verdi. Vali Mahmut Demirtaş, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ve okul aile birliği başkanlarına çeşitli mesajlar verdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
 
EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEKİ ÇALIŞMALARIMIZI YOĞUN BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ
 
“Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyu ile paylaştığı birinci ve ikinci 100 günlük eylem planları ve 2023 Eğitim Vizyon Belgesi doğrultusunda çalışmalarımızı Adana özelinde yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Adana'da eğitimin kalitesinin ve niteliğinin artırılması, evlatlarımızın pozitif bilimlerle birlikte milli ve manevi değerlerimizle donatılması, gençlerimizin ve çocuklarımızın sosyal, kültürel ve sportif yönlerinin geliştirilmesi için mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, daha nezih ortamlarda okuyabilmelerini sağlamak amacıyla, eğitim yatırımlarımızı her geçen gün artırıyoruz. Başta okul ve derslik inşaatları olmak üzere, spor salonu, pansiyon ve diğer donatı unsurları ile fiziki sıkıntıların ortadan kaldırılması için çalışıyor; bu yatırımlarımızla ilimizin çehresini değiştirmeye devam ediyoruz.”
 
UYUŞTURUCU VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE KARARLIYIZ
 
“Fiziki altyapı çalışmaları ile birlikte, bugün toplantımızın ana gündem maddesini oluşturan bağımlılıkla, özellikle uyuşturucuyla mücadele konusunda da ilimiz genelinde yoğun faaliyet gösterdiğimiz hepinizin malumudur. Kolluk kuvvetlerimiz başta olmak üzere, kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızla, belediyelerimizle, muhtarlarımızla ve vatandaşlarımızla bu mücadeleyi büyük bir özveriyle topyekûn yürütüyoruz. Bu önemli konuda birinci amacımız, gençlerimizin ve çocuklarımızın uyuşturucu madde ile hiçbir şekilde tanışmamasıdır. İkincisi ise uyuşturucu maddenin bırakın yapımını, alımını, satımını semtimize dahi uğramamasıdır. İlimiz Avrupa ve Ortadoğu'nun geçiş güzergahında, güneyin önemli metropol kentlerinden biridir.  Bu konum illegal yapıların iştahını kabartmakta; terör, uyuşturucu, kaçakçılık gibi pek çok suç çeşidinin ilimizde yaşanmasına da sebep olmaktadır. Buna rağmen özellikle son dönemde gerçekleştirdiğimiz operasyonlarla, önemli neticeler elde ettiğimizi de belirtmekte yarar görüyorum. Bu bağlamda 2018 yılı içerisinde okul çevrelerinde de NARKOTİM' lerimizce denetim uygulamaları gerçekleştirilmiş olup, eğitim kurumlarımızda görevli okul idarecilerimize ve özel güvenlik görevlilerine “Narko Rehber” eğitimleri verilmiştir. Geride bıraktığımız dönemde, 249 okul çevresinde ve servis araçlarında denetim uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu kontroller ve eğitimler önümüzdeki dönemde de sürdürülecektir.”
 
İHBARLAR, İVEDİLİKLE DEĞERLENDİRİLİYOR
 
“Ayrıca İçişleri Bakanlığımızın birinci 100 günlük eylem planında da yer alan, yüzde yüz yerli imkânlarla hazırlanan, mobil uygulama “UYUMA” sayesinde de vatandaşlarımız tanık oldukları uyuşturucu suçlarını doğrudan narkotik polisimize bildirebilmektedirler. Gelen ihbar, narkotik birimlerimizce, o konuma en yakın polis ekibine yönlendirilmekte ve polisimiz ivedilikle olaya müdahale etmektedir. Bu uygulamanın okullarımızda, başta okul idarecileri olmak üzere, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz tarafından kullanımının yaygınlaştırılmasında gerekli duyarlılığı göstermenizi bekliyorum. “UYUMA” mobil uygulamasının ilimizde uyuşturucu ile mücadele kabiliyetimizi artıracağına yürekten inanıyorum.”
 
OKUL VE ÇEVRESİNDE ALINAN GÜVENLİK TEDBİRLERİ ÖNEMLİ
 
“Bağımlılık ve uyuşturucu ile mücadele konusunda kolluk kuvvetlerimizin en önemli paydaşı sizlersiniz. Unutmayınız ki evlatlarımız sizlere emanet edildikten sonra, okul içi ve okul çevresinde her türlü can güvenliklerinin sağlanması, art niyetli kişilerden korunması, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıklardan uzak tutulması da sizlerin asli görevlerinizdendir. Bu amaçla öncelikli olarak okulunuzun bulunduğu bölgenin özelliğine göre bahçe duvarlarını yükseltmeli, gerekiyorsa tel örgülerle sağlamlaştırmalısınız. Okul bahçesinin ve çevresinin aydınlatmasını sağlamalısınız. Okul içi ve çevresini gören güvenlik kameralarının, çözünürlüğünün ve görüntü kalitesinin yüksek olmasına; daimi çalışır vaziyette tutulmasına hassasiyet göstermelisiniz. Özel güvenlik görevlilerinizle birlikte, okul çevresini mesken tutan şahıslara karşı duyarlı olmalı; bu kişileri emniyet birimlerimize bildirmelisiniz. Okul giriş-çıkışlarını sürekli denetim altında tutmalı, öğrenci ve veli dışında okula yabacı şahısların giriş-çıkışına müsaade etmemelisiniz. Okul çevresinde şayet metruk bina bulunuyorsa ivedilikle belediyeye ve güvenlik güçlerine bildirmelisiniz. Okul çevresinde çocuklarımızın ve gençlerimizin ruhsal ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyen işletmelerle ilgili olarak da gerekli çalışmaları yapmalısınız. Öte yandan okul içerisinde aktifleşmeye çalışan terör örgütlerinin yapılanmalarına karşı rehber öğretmenlerimiz ve diğer öğretmenlerimizle birlikte öğrencilerimizi bilinçlendirmelisiniz. Okulunuzda bu konu ile ilgili terörle mücadele şube müdürlüğümüzün bilgilendirme konferansları düzenlemesi için gerekli planlamaları yapmalısınız.”
 
VAKİT, SAHADA OLMA VAKTİ
 
“Sizlere sene başı toplantısında makamda oturma, makamda vakit geçirme devrinin sona erdiğini hatırlatmış; vaktin sahada olma vakti olduğunu söylemiştim. Aynı cümlelerin altını bir kez daha çizerek tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum. Vakit koltuktan kalkma, okul bahçesine, okul çevresine hatta okulunuzun muhitine vakıf olma vaktidir. Siz sahada olmadığınızda, siz okulunuzun sokağında, caddesinde olmadığınızda, sizin yerinize mutlaka birileri buralarda olur. Sizler, öğretmenlerimiz ve anne-babalar evlatlarımıza kulak vermediğinizde onların dertlerine ilaç, mutluluklarına ortak olmadığınızda, sizin yerinize birileri mutlaka bu görevleri üstlenir. O sebeple çocuklarımızla ve gençlerimizle iletişim kanallarınızı her daim açık ve canlı tutunuz. Onların hüzünleri ile hüzünlenip sevinçlerine ortak olunuz. Onların ruhlarına dokununuz ve evlatlarımızı çıkmaz sokakların sahte dostluklarına asla terk etmeyiniz. Aynı iletişim mekanizmasını velilerimizle de kurunuz. Aynı ortak amaç doğrultusunda hareket ettiğinizi onlara mutlaka hissettiriniz ve bu duyguyu pekiştirecek adımları karşılıklı olarak atınız. Devletimizin güler yüzünü ve sıcaklığını milletimizden esirgemeyiniz. Her ne sebeple olursa olsun kapınıza gelen herkesi kabul etmenin asli görevlerinizden biri olduğunu unutmayınız.”
 
OKUL MÜDÜRLERİMİZ, YENİLİĞE VE DEĞİŞİME AÇIK OLMALI
 
“Çağdaş okul yöneticisi, öncelikle okulu için bir vizyona sahip olmalıdır. Eğitimde hedeflediğimiz amaçların gerçekleştirilmesi, okulun en iyi şekilde yönetilmesine bağlıdır. Sizler eğitim alanında bir şehrin kaderini, dolayısıyla geleceğini belirleyen insanlarsınız. Buradan hareketle okullarınızda daima yeniliğe, değişime ve dönüşüme en önce sizler açık olmalısınız. Bilginizle, davranışlarınızla, duruşunuzla ve konuşmalarınızla evlatlarımıza rol-model olmalı, vizyon çizmelisiniz. Sizler başta olmak üzere tüm öğretmenlerimiz, okullarımızda görevli memurlarımız, hizmetlilerimiz, güvenlik görevlilerimiz kılık kıyafetlerinize dikkat etmelisiniz. Öğretmenlerinizin ders programlarının belirlenmesi, özlük haklarının takibi, destekleme ve yetiştirme kursları ile ilgili iş ve işlemlerinin sıhhatli gerçekleştirilmesi, norm kadro esaslarına göre öğretmen eksikliklerinin giderilerek boş geçen ders algısı oluşturulmaması hususlarında tedbirlerinizi almalısınız.”
 
İLGİLİ YÖNETMELİK VE YÖNERGELERE MUTLAKA UYULMALI
 
“Öte yandan taşımalı eğitim, kantin işletmecileri ve okul servis hizmetleri konuları ile ilgili iş ve işlemlerde de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizle koordineli bir biçimde çalışmalı, bu konularda sıkıntı yaşanmaması için gerekli hassasiyeti göstermelisiniz. Okul servis hizmetleri ile okul kantin hizmetlerini yürüten kişi ve kurumlarla ilgili iş ve işlemlerinizi mutlak surette ilgili yönetmelik ve yönerge hükümleri doğrultusunda yapınız. Bu hizmetleri yürüten kişilerin adli sicil kayıtları ile psiko-sosyal sağlık raporlarının uygunluğuna özen gösteriniz. Okul servislerinde ve kantinlerde başıboş, gelişigüzel kişilerin çalıştırılmasına asla müsaade etmeyiniz. Onların ahlaki tutum ve davranışlarını sürekli gözlem altında tutup gerektiğinde yaptırım uygulayınız. Onlara, en nadide varlıklarımızı emanet ettiğimizi unutmayınız.”
 
SOSYA MEDYA KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ
 
“Ayrıca sizleri sosyal medya kullanımı konusunda da uyarmak istiyorum. Bu mecranın kullanımına, sizlerle birlikte öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin de dikkat etmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum. Sosyal medya ucu bucağı olmayan, her şeyin yazıp çizileceği, her sözün sarf edileceği bir alan olarak görülüyor ve paylaşımların ölçüsü de çoğu zaman kaçıyor. Bu meyanda mağduriyetlerin önüne geçmek adına tüm kesimleri uyarmakta fayda görüyorum.”
 
OKUL AİLE BİRLİĞİ BAŞKANLARI, OKUL YÖNETİCİLERİNİN EN BÜYÜK YARDIMCISIDIR
 
“Okullarımızın çevresinde terör ve uyuşturucu ile mücadele başta olmak üzere, diğer suç ve illegal yapılanmalarla ilgili yürüttüğümüz çalışmalarda okul müdürlerimizin en büyük yardımcıları olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.  Bununla birlikte diğer velilerimizle işbirliği yaparak okullarımızın güvenliği, eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenliliği, sosyal, kültürel ve sportif etkinlerin gerçekleştirilmesinde, kısacası okul ortamının canlı tutulmasında aktif rol oynamalısınız.  Ayrıca okul servisi ve okul kantin işletmecileri ile yaptığınız protokollerde, okul aile birliğinin diğer iş ve işlemlerinde, yaptığınız harcamalarda son derece dikkatli olunuz. Yaptığınız çalışmalardan okul idaresinin ve diğer öğrenci velilerinin haberdar olmasını sağlayınız ve işlem sürecine onları da dâhil ediniz.”
 
OKUL SERVİS HİZMETLERİNİN TEMELİNDE “GÜVEN” ESASTIR
 
“Bilmelisiniz ki evlatlarımız servis araçlarına bindikten ininceye kadar sizin sorumluluğunuzdadır. Şoförleriniz ve rehber personelleriniz, evlatlarımıza iyi örnek olmalı, güzel sözler söylemeli, doğru yolu göstermeli, doğruları söylemeli; yanlışlarını gördüğünde uygun bir dille uyarmalı, gerektiğinde velileri ve okul idareleri ile irtibat kurmalıdır. Unutmayınız ki okul servis hizmetlerinin temelinde güven esastır. Bu hizmeti yerine getiren kişi ve kurumlar, en nadide varlıklarımız olan evlatlarımızı emanet ettiğimiz kişilerin en başta güvenilir kişiler olmasına dikkat etmek zorundadır.”
 
SERVİS FİRMALARI, GÜZERGÂH TESPİTİNDE TİTİZ OLMALI
 
“Firmalar, gerek servis sürücüleri gerekse rehber personelin psikolojik açıdan sağlıklı, adli yönden herhangi bir suça karışmamış olmalarına özen göstermeli; ilgili yönetmelik ve yönerge doğrultusunda belgelerini ve raporlarını temin edemeyen kişileri kesinlikle bu alanda istihdam etmemelidir. Bu kişiler kendi aralarında tartışmamalı, hareketleri ve bakışlarıyla öğrencileri rahatsız etmemeli, öğrencinin gelişimini kötü yönde etkileyici söz ya da davranışlardan uzak durmalıdır. Ayrıca, rehber personellerimiz öğrencilerimizin iniş-binişleri esnasında dikkatli davranmalı ve kazaya mahal vermemek adına azami hassasiyet göstermelidir. Bununla birlikte, Okul Servis Hizmetleri ile ilgili üzerinde durulması gereken önemli noktalardan biri de servis güzergâhlarının tespitidir. Güzergâhlar tespit edilirken hangi suretle olursa olsun tehlikeli ve yoğun noktalar değil, öğrencilerin riske girmeyeceği yollar tercih edilmelidir.”
 
MİLLİ EĞİTİM CAMİAMIZIN TÜM FERTLERİNE BAŞARILAR DİLİYORUM
 
“Bugünümüzün ve geleceğimizin inşası için fevkalade önemli ve sorumluluğu yüksek, kutsal bir görev üstlendiğinizi, bu yolculukta yüreğinizi işinizin içine koymadan, vicdanınızı rehber etmeden yol alamayacağınızı bir kez daha hatırlatıyor; bu vesile ile toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yapacağınız tüm çalışmalarda sizlere ve milli eğitim camiamızın tüm fertlerine başarılar diliyorum.”
 
Vali Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından, yoğun bir katılımla gerçekleştirilen “Bağımlılıkla Mücadele” konulu toplantı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Adana Yeşilay Şube Müdürlüğü’nce, konu hakkında gerçekleştirilen sunumlar ile son buldu.