Ortopedi uzmanları, Çukurova Bölgesel Ortopedi Toplantısı'nda buluştu

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanlığının, 'Beynin herhangi bir bölümünde oluşan hasara bağlı kalıcı hareket ve duruş bozukluğu' olarak tanımlanan 'serebral palsi' hastalığı ile...

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanlığının, “Beynin herhangi bir bölümünde oluşan hasara bağlı kalıcı hareket ve duruş bozukluğu” olarak tanımlanan “serebral palsi” hastalığı ile ilgili Çukurova Bölgesel Eğitim Toplantısı düzenlendi.

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Yerleşkesi’ndeki toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Murat Ali Hersekli’nin açılış konuşması ile başladı. Programın başında, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı dolayısıyla Çanakkale kahramanları ve vatan uğruna can veren tüm şehitler de saygı ve şükranla anıldı.

Daha sonra kürsüye gelen Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İ. Cengiz Tuncay, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Çukurova Bölgesel Ortopedi Toplantısı’nın bu yıl ki konusunun “Serebral Palside Alt Ekstremite Sorunları” olarak belirlendiğini ifade etti. Toplantıda gün boyu serebral palsi ile ilgili son gelişmelerin tartışılacağını, vakaların değerlendirileceğini kaydeden Tuncay, “Bu seneki konu hepimizi ilgilendiriyor. O yüzden güzel ve faydalı bir toplantı olacağını ümit ediyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından, bilimsel toplantılara geçildi. Başkanlığını Prof. Dr. İ. Cengiz Tuncay’ın yaptığı ilk oturumda; Dr. Salih Beyaz, “Serebral Palside Tanı ve Alt Ekstremitenin Değerlendirmesi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Serebral palsinin, gelişimini sürdüren beynin herhangi bir bölümünde oluşan hasara bağlı kalıcı hareket ve duruş bozukluğu olduğunu belirten Beyaz, beynin farklı bölümlerinde oluşan hasarların, bu bölümler tarafından kontrol edilen kas gruplarının kontrolünün kaybına sebep olduğunu kaydetti.

Dr. Salih Beyaz’ın hastalıkla ilgili yaptığı bilgilendirmenin ardından Prof. Dr. Cemalettin Aksoy, “Serebral Palside Yumuşak Doku Sorunlarında Cerrahi Zamanlama” konusunu ele aldı. Aksoy, Prof. Dr. Gürkan Özkoç moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumun ilk bölümünde ise, “Serebral Palside Kalça Sorunlarına Cerrahi Yaklaşım” konusunu anlattı. Toplantı daha sonra, Prof. Dr. Gürkan Özkoç ve Dr. Salih Beyaz’ın sunduğu “Vaka Tartışması” bölümü ile devam etti.