ALES nedir? ALES sınavına kimler katılır?

Mesleğinizde yükselmek ya da üniversitelerin akademik kadrosunda yer almak istiyorsanız ÖSYM tarafından düzenlenen ALES sınavına girmeniz gerekmektedir. Peki ALES nedir? ALES ne zaman yapılmaktadır?

Günümüzde hangi meslekte yükselmek isterseniz isteyin, ALES olmazsa olmaz hale geliyor. İster sosyoloji, ister mühendislik isterseniz biyoloji alanında lisansınızı tamamlamış olun, yüksek lisans için başvuracağınız sınavlardan biri ALES’dir. İşte sınav hakkında tüm merak ettikleriniz ve cevapları.

ALES Nedir?

Mesleğinde yükselmek isteyenlerin, dört yıllık üniversite eğitimi gördükten ve mezun olduktan sonra yüksek lisansa başvurmaları gerekmektedir. Yüksek lisansa kabul edilmek için girmeniz gereken sınavlardan biri ALES’tir. Bu bağlamda bu başlık altında ‘’ALES nedir?’’ sorusunu cevaplandırmak istiyoruz. ALES’in, açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’dır. Açılımından da anlaşılacağı üzere lisansüstü eğitimi almak isteyen kişilerin veya akademik personel kadrolarına dahil olmak isteyenlerin mutlaka girmesi gereken bir sınavdır. Lisansüstü eğitim kavramıyla anlatılmak istenen yüksek lisans olurken, akademik personel kadrosuna girmek ise araştırma görevlisi, okutman veya uzman çevirici olmak anlamına gelmektedir. ÖSYM tarafından düzenlenen ALES, sayısal ve sözel analitik düşünmenizin seviyesini ölçen bir sınavdır. İlkbahar döneminde 1 ve güz döneminde 2 defa olmak üzere yıl içerisinde toplamda 3 kez yapılmaktadır.