Ankara Üniversitesinde "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" etkinliği

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar: - "İnsanoğlu biyoçeşitliliği vahşice kullandığından endemik türlerin yok olduğu ya da değişime uğradığını söyleyebiliriz. Özellikle son asırda bu dönüşümün çok daha hızlandığını ve türlerin yaklaşık yüzde 70'inin dönüştüğünü söylememiz mümkündür. Ne yazık ki bu hızla devam ederse 2050 yılına geldiğimizde türlerin yaklaşık yüzde 90'ı dönüşüme uğramış olacak"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, insanoğlunun biyoçeşitliliği vahşice kullanması nedeniyle endemik türlerin yok olduğunu ya da değişime uğradığını ifade ederek, "Özellikle son asırda bu dönüşümün çok daha hızlandığını ve türlerin yaklaşık yüzde 70'inin dönüştüğünü söylememiz mümkündür. Ne yazık ki bu hızla devam ederse 2050 yılına geldiğimizde türlerin yaklaşık yüzde 90'ı dönüşüme uğramış olacak." dedi.

Ankara Üniversitesindeki "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" etkinliğinde konuşan Ünüvar, dünyanın biyoçeşitlilik bakımından çok zengin bir yapıya sahip olmasına rağmen biyolojik çeşitliliğin azaldığını ifade etti.

Dünyada kayıt altına alınan yaklaşık iki milyona yakın tür olduğunu söyleyen Ünüvar, şöyle devam etti:

"Yaşadığımız gezegen biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin bir yapıya sahip. Dünyada kayıt altına alınan 2 milyona yakın tür var ancak bilim adamları sayının daha yüksek olduğunu varsayan çalışmalar yapıyor. İnsanlık olarak sanayi devriminin konfor alanımızı genişletmesini önemli görüyoruz ama konforumuz artarken aşırı tüketen varlıklar haline dönüştüğümüz için biyoçeşitliliğin zenginliğine gölge düşüyor."

Tarım, gıda, enerji gibi pek çok alanın biyoçeşitliliğin sağladığı ham madde sayesinde güçlü hale geldiğini ve dünya ekonomisinin yüzde 40'ının bu alanlardan karşılandığını anlatan Ünüvar, Türkiye'nin coğrafi konumu, önemli göç yolları üzerinde bulunması ve farklı iklim yapılarına sahip olması dolayısıyla biyoçeşitlilik bakımından Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 4 bin endemik türün olduğunu belirten Ünüvar, şunları söyledi:

"Maalesef yeryüzü insan için yaşanacak bir yer ama insanoğlu biyoçeşitliliği vahşice kullandığından endemik türlerin yok olduğu ya da değişime uğradığını söyleyebiliriz. Özellikle son asırda bu dönüşümün çok daha hızlandığını ve türlerin yaklaşık yüzde 70'inin dönüştüğünü söylememiz mümkündür. Ne yazık ki bu hızla devam ederse 2050 yılına geldiğimizde türlerin yaklaşık yüzde 90'ı dönüşüme uğramış olacak. Bu dehşet verici yok oluşun önüne geçilmesi için tüm insanlara önemli görevler düşmektedir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın "Sıfır Atık Projesi"nin biyoçeşitlilik bakımından çok önemli olduğunu belirten Ünüvar, bu kapsamda Türkiye'nin 2024'te Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansına ev sahipliği yapacağını vurguladı.

Etkinlikte konuşan Ankara Üniversitesi Çevre Planlama ve Geliştirme Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Emre Yaprak da, "Her geçen gün artan insan baskısından dolayı pek çok tür yok olmakta ve var olan doğal türlerin popülasyonu da giderek azalmaktadır. Bir tür yok olduğunda yerine yenisini koyamıyoruz." diye konuştu.

Etkinliğe büyükelçiler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

BM, canlı yaşamının devamlılığını sağlayan hayvan ve bitki türlerinin korunmasına dair farkındalık yaratmak için 2001'de aldığı kararla, 22 Mayıs'ı "Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü" olarak kabul etti.


AA