İLK TAŞ VALİ KARALOĞLU'NDAN

Şehzade Korkut Camii restorasyonu çalışmaları kapsamında ilk taş Vali Münir Karaloğlu tarafından yerleştirildi.

Antalya’nın ilk camilerinden olduğu belirtilen ve 1896daki yangından sonra kullanılamaz hale gelen Şehzade Korkut (Kesik Minare) Camisi’nde restorasyon çalışmaları kapsamında ilk taş Vali Münir Karaloğlu tarafından yerleştirildi. Törene Vali Karaloğlu’nun yanı sıra Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata Katıldı.
 
Törende konuşan Vali Karaloğlu, Şehzade korkut camii ile ilgili olarak önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek “Burası 700 sene camii olarak kalmış bir ibadethanedir. 1896 yılında camide ve içinde çıkan yangında harap olmuş. Bir daha da imkânsızlıklar yüzünden onarılamamış. Bugün devletimizin, Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün imkânı ile Şehzade Korkut Camisini yeniden ayağa kaldırmak üzere ilk taşını koyuyoruz” dedi.

İLK TÜRK İSLAM ESERLERİNDEN
Caminin kentteki ilk Türk İslam eserlerinden olduğunu belirten Vali Karaloğlu; “Duvarları güçlendirme ve koruma çalışmaları devam ediyor. Minaremizin arka tarafının güçlendirme işlemleri tamamlandı. Şu anda da camiye girerken son cenahta kalan tamamlanma işine başlandı. Bu camiye bizim yaptığımız 7. müdahale. Bizden önce 6 müdahale daha geçirmiş. Bu camide Roma döneminden Bizans’tan, Selçuklu’dan, Osmanlı’dan ve cumhuriyetten izler var. En ciddi restorasyonu 1974 yılında geçirmiş. Bizim amacımız kurulumuzun da bilim heyetimizin de bize yol göstermesiyle cami tamamlandığında ibadet için veya ziyaret için giren herkes bu bahsetmiş olduğumuz 7 dönemi de hissedebilsin arzusundayız. Bu cami içerisinde Roma’dan kalan izler, Bizans’tan kalan izler var. Cami adeta bir müze gibi her dönemden izler taşımakta. Hem cami hem de müze olarak burada hizmet versin. Bizim amacımız ve gayemiz bu. Biz yaptığımızı bütün çalışmaları Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararları doğrultusunda ve bilim heyetimizin yol göstermesi durumunda yapıyoruz. Şu ana kadar çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Vakıf İl Müdürlüğümüze kültür ve turizm bakanımıza vakıflar genel müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.” dedi.

MÜZE CAMİİ OLARAK HİZMET VERECEK
Caminin yüzde 70’lik bölümünün ayakta olduğunu belirten Vali Karaloğlu “İnşallah her hangi bir aksilik olmazsa ihale sürecinde caminin kalan %30’luk bölümünü de tamamlayıp ibadete açmış olacağız. Bu camiye ibadet ve ziyaret için girenler birçok medeniyetin izini görebilecek. Bu cami adeta bir müze cami olarak hizmet verecek. Tarihi Kaleiçi'ne gelenler artık Şehzade Korkut Camisi'ni de ziyaret edebilecek. Kaleiçi Antalya için çok değerli bir yer. Şehzade Korkut Camisi de Kaleiçi'nin en değerli bölümlerinden bir tanesi. İnşallah burayı 2019 sonu ibadete açacağız. Ülkemize kentimize hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

Vali Karaloğlu, ilk taşın yerleştirilmesinin ardından camiyi gezerek restorasyon çalışmaları konusunda çalışanlardan bilgi aldı.