Aşırı yeme bozukluğu nedir?

Atipik yeme bozuklukları içinde değerlendirilen aşırı yeme bozukluğu, tıkanırcasına yeme bozukluğu olarak da bilinir. Kişilere gün içinde aniden gelen yeme krizi yaklaşık 2 saat boyunca devam eder. Kontrolsüz yeme girişimine neden olan bu durum erken yaşlarda başlayabilir. Diğer şişmanlara göre beden kitle endeksi yüksek olduğu gözlenen atipik yeme bozuklukları olan kişilerde kontrolsüz diyet uygulama eğiliminin de daha yüksek olduğu görülür.

Aşırı yeme bozukluğu olan kişilerin tedavisinde, önce bedensel sorunların giderilirdiğini söyleyen Dr. Agah Aydın, sağlıklı bu kişilere sağlıklı beslenme anlatılarak farkındalık yaratılmaya çalışıldığını açıkladı. İşte detaylar...

Aşırı yeme bozukluğu yaşayan kişiler bir oturuşta veya çok kısa bir sürede aşırı miktarlarda yemek yerler. Bu davranış halk arasında ‘tıka basa yeme’ olarak da anılır. Aşırı yeme hastalığındaki tıka basa yeme davranışı kişiyi rahatlatır. Bu da kişinin yeme davranışı üzerinde kontrolünü kaybetmesine neden olur. Bu yeme bozukluğu bulimia nervosa (aşırı yeme-istifra etme) bozukluğundan farklılık gösterir. Aşırı yeme hastalığında kişi tıka basa yedikten sonra istifra etmez ve tuvalete çıkartıcı herhangi bir ilaç kullanmazlar.

Aşırı yeme bozukluğunu diğer bozukluklardan ayırmak amacı ile kişinin yeme davranışını izlemek gerekir. Aşırı yeme hastalığına sahip kişiler, gün içinde sık sık yemek yerler ve yedikleri zamanlarda normal insanlara göre anormal sayılacak boyutlarda aşırı miktarlarda yemek yerler. Kişiler bu yeme davranışını sergilerken kontrollerini kaybederler, fiziksel olarak aç olmasalar bile zihinsel olarak hep açtırlar. Bu kişiler bu tür yeme davranışını sergiledikten sonra genellikle utanç ve pişmanlık duyarlar ve bu durum uzun sürerse depresyona girme ihtimalleri yükselir. Aşırı yeme sorunu olan insanların bazıları suçluluk hissetmeyebilirler.