ASMR videosu nedir? Ne anlama gelir?

Türkçede 'beyinsel orgazm' ya da 'iç gıdıklanması' olarak ifade edilen ASMR'nin ne olduğu ve günden güne popülerleşen ASMR yemek videoları ile ilgili merak ettikleriniz bu yazıda sizlerle!

Açılımı Automonous Sensory Meridian Response (Otonom Duyusal Meridyen Tepki) olan ASMR; son zamanlarda sosyal medya paylaşımlarının ilgi çeken içeriklerini oluşturur. Beynin rahatlamasını sağlayan seslerden oluşan ASMR videosu nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, hangi platformlarda paylaşılır gibi merak edilen soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

ASMR Videosu Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Düşük frekansa sahip seslerle tetiklenen hissi ortaya çıkarmayı amaçlayan ASMR videolarında, ilgi çeken sesleri çıkarmak için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemler arasında bir gazetenin sayfasını çevirme, bir fırça ile saçları tarama, bir kalemi kağıt üzerinde hareket ettirme ve yemek yeme yer alır. Videoyu üreten kişinin yaratıcılığına bağlı olarak çeşitlilik gösteren ses kaynaklarının asıl amacı düşük frekanslı sesler ile kişide farklı bir his oluşturmaktır. Birçok kişinin benzer sesleri duyduğunda fark ettiği ancak anlam veremediği ortak hisler 2000’li yılların başında internet üzerinde paylaşılmaya başlanmıştır. Günden güne popülerleşen bu paylaşımların sonucunda bilim adamları bu deneyime ASMR ismini vermiştir.