AST nedir? AST neden yükselir ve neden düşer?

AST, karaciğer tarafından üretilen bir enzim türüdür. SGOT ve Aspartat Transaminaz olarak da adlandırılır. Peki, nedir bu Aspartat Aminotransferaz, kaç olmalıdır? Aspartat Aminotransferaz hakkında tüm merak edilenler yazımızda sizlerle!

SGOT, Aspartat Aminotransferaz ve Aspartat Transaminaz olarak da adlandırılan AST değeri kan ölçümü ile tespit edilir. AST değerlerinin normal, yüksek veya düşük olması bazı hastalıklara neden olabilir. Bu bakımdan AST ALT yüksekliği ya da düşüklüğünde erken teşhis oldukça önemlidir.

AST Nedir?

Karaciğer organı tarafından üretilen Aspartat Aminotransferaz, beyin, böbrek, kalp, karaciğer, kas ve kırmızı kan hücrelerinde yüksek miktarda bulunur. Bunlara kıyasla daha küçük bir miktarda kan ve kan dolaşımında da olabilir. Kanda bulunması nedeniyle de Aspartat Aminotransferaz’in normal değerleri, düşüklüğü ve yüksekliği kan tahlilleri sonucunda belirlenir.

Yapılan kan tahlilleri sonucunda normalden düşük ya da normalden yüksek olduğu tespit edilen Aspartat Aminotransferaz ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Bu durum genelde karaciğerde meydana gelen hasarları işaret eder. AST yüksekliği nedeni genellikle enzimin bulunduğu hücre ya da dokuların zarar görmesiyle ilişkilendirilir. Bu artış hücre ya da dokunun zarar görmesinden 6 saat sonra gerçekleşir.