Aydın Ekonomisi Atağa Kalkıyor

Aydın Valiliği ile Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda kentin atağa kalkması için hayata geçirilecek yeni yol haritası masaya yatırıldı.

Vali Sayın Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında gerçekleşen toplantıya çok sayıda ekonomi gazetecisi katılırken Aydın Milletvekili ve KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş’da yeni yol haritasına ilişkin bir sunum yaptı.
 
Korumar Ephesus Otel’de düzenlenen toplantıya ayrıca Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel,  Ak Parti Aydın Milletvekilleri Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Başkanı Yunus Şahin, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Kuşadası Otelciler Derneği KODER Başkanı Tacettin Özden, kurum müdürleri ile kentin önde gelen kuruluşlarının yöneticileri katıldı.
 
Toplantıda konuşan Vali Sayın Yavuz Selim Köşger, kentin potansiyelinin üçte birinin kullanıldığını belirterek bu potansiyelin tamamını kullanmak istiyoruz. Bunun için konuyu ekonomi gazetecileri ile tartışmak bize hız kazandırır diye düşündük dedi.
 
Kentin ekonomi ile ilgili bütün kurum ve kuruluşlarının toplantıya katılmasını çok önemsediğini belirten Vali Sayın Yavuz Selim Köşger şöyle devam etti: “Aydın dünyanın en bereketli toprakları üzerinde yaşıyor. Bu şehir, bu havza insanoğlu tarafından tarih boyunca bereketi nedeniyle hep tercih edildi. Evliya Çelebi bu kenti dağlarından yağ ovalarından bal akan kent diye ifade ediyor. Şu anda 17 ilçemiz var ama bu coğrafyada 23 antik kent tespit edildi. Bu kentler altyapısı mükemmel kentler. Bu nedenle ilk işimiz bu tarihi iyi değerlendirmek olacak. Kültür turizminde daha fazla pay almalıyız. Bu kentte tarih boyunca en ünlü filozaflar, bilim insanları yaşamış. Bunun için antik kentlerin kazı başkanlarını topladık. Birlikte ne yapabiliriz bunu değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde bunun turizme yansımasını göreceğiz. Turizmin çeşitlendirilmesi bizim için çok önemli. Bunun ilk adımını böylece atmış olacağız. Aydın 5 üründen Türkiye birincisi 21 üründe ise ilk 10 içinde. Yani tarımda da çok iyi durumdayız. Baldan süte kestaneden incire mücevherlerimizi var. Bunları iyi tanıtıp katma değeri artırıp pazarlamamız lazım. Zeytinde çok önemli bir proje geliştiriyoruz. Dağlardaki yabani zeytinleri aşılamaya başladık. Çok da başarılı olduk. Dünyada ne kadar üretirseniz karşılığı olan bir incire sahibiz. Şu anda 80 bin ton civarında olan üretimi 100 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü bu ürünün alıcısı hazır.
 
Aydın jeotermal kaynaklarda Avrupa birincisi. Bunu yetirince kullanamıyorduk. Bu alanda yatırımlara başladık. Bu kaynağı her alanda kullanmayı hedefliyoruz. Bilinmeyen çok önemli bir sanayimiz var. Fabrika yapan makinalar üretiyoruz. Bütün bunlar Aydın’ı 700 milyon dolarlık bir iharcat yapar hale getirdi”
 
Vali Köşger konuşmasının devamında,”Hedefimiz ihracatı 3 milyar dolara çıkarmak. Hatta 5 milyar gibi hedefler konuşuluyor. Bu Aydın için çok zor değil. Şu anda kent artı veriyor. Tespit ettiğimiz kadarı ile kent odaklanma sorunu yaşıyor. Bunu aşmak için yeni yol haritasını devreye sokuyoruz. Bütün kent olarak ortaklaşa yeni hedefe kilitleniyoruz. 22 Avrupa ülkesinin büyükelçisini kentte ağırladık. Çin Büyükelçisini davet ettik. Zeytinyağını başka ülkelerden alıyorlarmış. Çinliler bundan sonra Aydın’a yönelecekler. Hatta orada bir öneri geldi. Asya Büyükelçilerinin de davet edilmesi gündeme geldi. Asya’dan her yıl 140 milyon turist dünyayı geziyor. İlk etapta bunun 14 milyonunu Aydın’a getirsek kentin turizmde çehresi değişir” dedi.
 
Aydın Milletvekili ve KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş’da sunumunda Aydın’ın turizm, tarım ve termal ile yani üç T ile atağa kalkacağını belirterek, “bu topraklarda doğmuş biri olarak bankacılık döneminden beri kente katkı yapmaya çalışıyorum. Dokunduğunuzda sonuç alıyorsunuz. Çine Organize Sanayi Bölgesi’ne bir dokunduk yüzde 100 doluluğa ulaştık. Seramik üretiminde çok önemli bir mesafe aldık. Çok önemli yatırımcıları Aydın’a getirdik. Aydın’ın hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum. Bunun için kentin ortak akılla yeni atılımlar yapması gerekiyor. Aydın’ın markaları olmalı. Kestanede markası olmalı. İnciri eczanelerde satılacak hale getirmeliyiz. Markalarımız olursa zenginleşiriz. Sattığımız ürün daha fazla değer kazanır” dedi.
 
Aydın da serbest bölge kurulması için çalışmaları hızlandırdıklarını söyleyen KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş “İzmir ve Mersin serbest bölgelerinde yer kalmadı. Şimdi Aydın’a yapılacak Serbest Bölge kentin ürünlerine büyük katkı yapacak. Bire sattığımızı beşe satacağız. İşte o zaman 3 milyar dolar ihracat hedefini de aşarız. Zaten ticaret fazlası veriyoruz. Bunu artırıp Türkiye ekonomisine de katkı yapmalıyız” değerlendirmesini yaptı.
 
Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak Anadolu Buluşmaları toplantılarında kentleri inceleme şansına sahip olduklarını belirterek, “Aydın’da toplantıya yoğun katılım yeni bir arayış olduğunu gösteriyor. Artık dünyada kentler yarışıyor. Anadolu buluşmaları kentlerin yarışta hız kazanmasına katkı yapıyor” dedi.
 
Aydın Milletvekilleri Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Başkanı Yunus Şahin, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur,  Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Otelciler Derneği KODER Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Özden toplantıda birer konuşma yaptılar.
 
Toplantı Ekonomi Gazetecilerinin sorularının cevaplandırılması ve değerlendirmeler yapılmasının ardından sona erdi.
 
Toplantının ardından heyet halinde Maren Enerji A.Ş. Germencik Hıdırbeyli Tesisleri gezisi, İncirliova Günaydınlar A.Ş. İncir işletmesi gezisi ve Zeytinyağı Müzesi gezisi ile ilk günkü program tamamlandı.
 
Programın ikinci günü Kuşadası Değirmen Zeytin Sıkma Tesisleri gezisi, Kuşadası Güvercin Ada ve Kervansaray gezisi ile sona erdi.