Erdem; "Vekil sayısının artması milli iradenin temsiliyetini artıracak"

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, anayasa değişikliği teklifin ikinci maddesinde ön görülen milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı.Mehmet Erdem, yaptığı açıklamada;' Anayasa değişikliği...

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, anayasa değişikliği teklifin ikinci maddesinde ön görülen milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Mehmet Erdem, yaptığı açıklamada;” Anayasa değişikliği ile gazi Mecliste milli iradenin temsiliyeti artıyor, cumhuriyetimiz güçleniyor. Türkiye’nin artan nüfusu da dikkate alındığında, Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkararak Türkiye’nin artan nüfusuna göre temsil hakkını güçlendiriyoruz” dedi.

Milletvekili sayısı neden 600’e çıktığı konusunda da değerlendirmede bulunan Erdem, “Türkiye’de parlamenter başına düşen nüfus sayısı 143 bin 166. AB ortalamasına göre parlamenter başına düşen nüfus sayısı 53 bin 764. Türkiye’de parlamenter başına düşen seçmen sayısı 103 bin 544; AB ortalamasına göre parlamenter başına düşen seçmen sayısı 40 bin 497. Vatandaşımızın her zaman dile getirdikleri konulardan birisi de Milletvekilleri ile daha sık görüşme isteğidir. Türkiye ile AB ülkelerini karşılaştırdığımızda parlamenter başına düşen nüfus ve seçmen sayısı Türkiye’de neredeyse 2 katıdır. Seçmenin Milletvekiline daha kolay ulaşması ve sorunlarını aktarabilmesi açısından bu oranın düşürülmesi gerekir. Bu düzenleme ile temsili tabana yaymayı hedefliyoruz. Temsil kabiliyetini ve nüfusumuza bakacak olursak, demokrasi standartlarının yükselmesi açısından da bu oranın düşürülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.