II.Abdülhamid Han Aydın'da Anıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle Yıldız Sarayı Vakfı tarafından yürütülen 'Çağını Aşan Sultan II.Abdülhamid Han' projesi kapsamında, Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonu'nda Abdülhamid Han dönemine ait fotoğraflar sergilendi akabinde Ulu Hakanla ilgili Panel düzenlendi.

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Yıldız Sarayı Müze Müdürü Ali İlker Tepeköy, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Arı ve Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin Panele konuşmacı olarak katıldı.

Programda konuşma yapan Vali Sayın Yavuz Selim Köşger,”Geçmişiyle bağı kopan bir topluluğun millet olarak da varlığını sürdürmesi mümkün değildir. Bizler hiçbir ayrım yapmadan tarihimizle iftihar ediyor, gurur duyuyoruz. Bu tarih her milletin yazdığı ya da yazabileceği bir tarih değildir. Hamdolsun ki, Türk milleti olarak şanlı bir geçmişe, şanlı bir tarihe sahibiz” dedi.

 Abdülhamid Han’ın dünyanın son hükümdarı, son evrensel imparatoru olarak kendi dönemine damgasını vuran birisi olduğuna dikkati çeken Vali Köşger, açıklamalarına şöyle devam etti: “Abdülhamid Han, ne yazık ki, ülkemizde uzun yıllar görmezden gelinmiş, ihmal edilmiş, hatta karalanmaya çalışılmıştır. Sultan II. Abdülhamid, Türk düşünce hayatını esir almış katı ideolojik kutuplaşmanın en büyük mağdurlarından biridir. Batılıların hasta adam olarak ilan ettikleri Osmanlı’yı diri diri gömme niyetlerine karşı, Abdülhamid Han’ın nice ince ittifaklarla örülü mücadelesi gerçekten takdire şayandır.”

 “Öncü Bir Padişahtı”

Yıldız Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr.Zeynep Karahan Uslu ise “Tarihimiz büyük kazanımların olduğu kadar çok açıktır ki, büyük acıların da tarihidir. Büyük millet olmanın kaderi hep böyle olmuştur. Sultan II. Abdülhamid Han devlet adamlığıyla, liderliğiyle Osmanlının çöküşünü tek başına erteleyebilen büyük lider. Kız çocuklarının eğitim hamlesine öncülük edişiyle de karşımızdadır. Tarihimizde bir kadına paşa unvanı veren, Emine Paşa’ya paşa unvanı veren, bu eşitlikçi bakışı gösterebilen ilk padişahımızdır” ifadelerini kullandı.

Programın ardından Vali Köşger tarafından Panele katılan konuşmacılara plaket takdim edildi.

Programa, Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Prof. Dr. Rektörü Cavit Bircan, İl Jandarma Komutanı Albay Selahattin Acara, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, ilçe kaymakamları ve öğrenciler katıldı.