BAŞKAN DORLA, "ÜRETİCİLERİMİZ ZORDA, SÜT KONSEYİ ACİLEN FİYAT BELİRLEMELİ"

Artan girdi maliyetleri Karaman'da hayvancılıkla uğraşan üreticileri zor durumda bırakmaya başladı.

KARAMAN DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ALİ DORLA;
“ÜRETİCİLERİMİZ ZORDA, SÜT KONSEYİ ACİLEN FİYAT BELİRLEMELİ”


Hayvan yetiştiriciliğinde Anadolu’da önemli bir konumda yer alan Karaman ve kırsalında süt, yem, saman ve yonca fiyatlarında yaşanan artışlar karşısında üreticiler de beraberinde sıkıntılar yaşıyor.

Süt ve yem fiyatları yüzde 15,4, saman fiyatları yüzde 13, mısır silajı yüzde 21 ve yonca ise yüzde 15,2 oranında zamlanınca Karaman ve bölgesinde hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimi yapan üreticiler son haftalarda bu maliyetler karşısında adeta zorlanıyor.

Edinilen bilgilere göre, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatlarını sabit tutması süt üretimini de doğrudan etkilemeye başladı.

Ulusal Süt Konseyinin 2 Ekim 2019 tarihinde yaptığı toplantıda çiğ sütün referans fiyatını 15 Kasım 2019 tarihinden itibaren 2 lira 30 kuruş olarak uygulanmasına karar vermesinin ardından, söz konusu fiyatın 15 Kasım 2019 tarihinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerli olacağı öğrenildi.
Buna rağmen artan girdi maliyetleri hayvancılıkla uğraşan üreticileri de zora soktu.

Piyasalarda arz talep dengesi ve fiyat istikrarı önem arz ederken, son haftalarda süt üreticisinin fiyatlar üzerindeki beklentisi ve belirsizliği de hayvancılık sektöründe sorunların da yaşanmasına neden oldu.

Bir yandan uygulanan ithalat politikaları da ülkede hayvan yetiştiricilerini etkilerken, 2003-2019 yılları arasında 5 milyondan fazla sığır ithalatı yapıldığı ve ithalata 6 milyar 764 milyon dolar ödendiği bilgi edinildi

Karaman’da aktif olarak faaliyetlerini yürüten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dorla da yaşanan bu süreci değerlendirerek çiğ süt üreticisinin desteklenmesi konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Ulusal Süt Konseyinin bir an önce toplanarak günümüz enflasyon şartlarında süt fiyatlarında belirleyici bir politika izlemesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Ali Dorla;

“Süt Konseyi acil toplanmalı. Üreticilerimizin gözü kulağı alınacak kararlardadır. 50 kiloluk bir çuval yemin 105 lira bandında seyrederken, bir balya samanın 850 lira ve bir ton yoncanın 1.200 lira olduğu bu ortamda üreticilerimizin yaşadığı sorunlar ortadadır.

Eğer hayvan yetiştiricilerimiz ve süt üreticilerimiz desteklenmezse yüzbinlerce inek kesime gönderilebilir. Hal böyle olunca da devam eden ithalat en az iki katına çıkabilir. Buna acilen önlem alınmalı.”dedi.
Başkan Ali Dorla, ayrıca 2003-2019 yılları arasında 5 milyondan fazla sığır ithalatı yapıldığına da dikkat çekerek, ithalata 6 milyar 764 milyon dolar ödenmiştir. Sonuç olarak, çiğ süt üreticisinin sorunlarına acilen çözüm bulunmalıdır.”ifadelerini kullandı.

Başkan Ali Dorla sözlerine şöyle devam etti.

“Karaman’da bizler Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak artan ithalata rağmen, fiyat dengesinin de sağlanmasını bekliyoruz.

Yem fiyatlarının yanında bir de, üretici ve besicilerimiz açısından bakım, yem, aşı, elektrik, nakliye, işçilik ve veteriner hizmetlerinden oluşan maliyetleri katarsak, üreticilerimizin acilen bir çözüm beklemesi doğal ve kaçınılmazdır.

ÜRETİCİ VE BESİCİ DESTEKLENMELİ

Besici ve üreticinin artan maliyetler karşısında mağdur olduğunu, hatırlatan Karaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dorla;

“İthalat bir yana, yerli üreticimiz yeterince desteklenmezse ithalata bağımlı hale giderek yönelmemiz kaçınılmazdır. Bu anlamda üreticilerimiz ve besicilerimiz desteklenmelidir. 

Yem fiyatı serbest piyasaya göre belirleniyor. Yaklaşık olarak geçen yıla göre ortalama yem fiyatlarında % 26 artış var. Besicimizle ve üreticimizle konuştuğumuzda yem fiyatı düşsün, bizim fiyatımız artmasın düşüncesi var çünkü yem fiyatı katlandıkça besicilikten uzaklaşılıyor.”diyerek de öngörülerini dile getirdi.

KARAMAN’DA SÜT ÜRETİMİNDE 50 TON DÜŞÜŞ YAŞANDI

Karaman Damızlık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dorla, Karaman’da 
Ulusal Süt Konseyinin çiğ sütün litre fiyatını Kasım 2019’dan bu yana 2 lira 30 k0uruş olarak belirlemesinin ardından Başkan Dorla;

“O günden bu yana artan yem fiyatına göre süt fiyatları da değişmedi. Yem fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar üreticimizi zarara götürdü. Üreticimiz girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyor.

SÜT ÜRETİCİMİZ MUTLU DEĞİL

Baktığımızda hali hazırda saman, yonca ve yem fiyatları da artıyor. Şimdilerde samanda da stokçuluğun başladığı yönünde duyumlar alıyoruz. Maalesef fırsatçılar da bundan yararlanıyor. Hiçbir değeri olmayan samanın yüksek fiyatlara ulaşmasını gören yonca satıcısı da daha fazla fiyat belirliyor. Sonuçta süt piyasasında da üreticilerimiz gelinen bu süreçte yetkililerden besici ve üretici girdilerine müdahil olmasını istiyor. Çünkü üreticilerimiz mutlu değil.”dedi.

Öte yandan, Türkiye’de geçtiğimiz yıl 20 milyon 782 bin 374 ton inek sütü üretimi yapıldığı öğrenildi. Buna paralel olarak da Karaman ülke genelinde 19 bin 629 ton ve %1,3’lük pay ile süt üretiminde 30. Sırada yer almıştı


ali dorla karaman sığır yetiştiricileri birliği süt üretim konsey