Bayramda nasıl beslenmeliyiz ?

Karaman'da diyetisyen olan Fadime Gezen, kurban bayramında dikkat edilecek hususları sizler için yazdı. 

Bayramda nasıl beslenmeliyiz ?

Bayramda genelde alışkanlıklarımızın dışına çıkılır tatlı,şeker,çikolata,gazlı içecekler tüketimi oldukça artabiliyor,buna ek olarak kurban bayramında et tüketiminde artmaktadır. Özellikle bu kısacık zamanda dengesiz beslenmek yaşlıların, çocukların , diyabet, böbrek ve hipertansiyon gibi rahatsızlığı olan kişiler beslenmelerine dikkat etmeli ve dengeyi  bozmamalıdır.

Peki bayramda ne yapmalıyız?

Karaman’da diyetisyen olarak hizmet vermekte olan Fadime Gezen tarafından kurban bayramında dikkat edilecek hususları sizler için yazdı. 

Her sabah olduğu gibi bayram sabahıda düzenli kahvaltı yapılmalı.Kahvaltıda peynir,yumurta söğüş sebze,yeşillik,ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar yada zeytin tercih edilmeli,tam çavdar veya tam buğday unlu ekmek tercih edilmeli,kahvaltıda yağsız veya az yağlı sebzeli omlet tercih edilebilir.Kahvaltıda kesinlikle et ve et ürünlerinden yapılmış kızartma ve kavurma tüketilmemeli.

Gün içerisinde et tüketiminde aşırıya kaçınılmamalı etlerin yağsız kısmı tercih edilmeli kızarma/kavurma yerine haşlama,fırın veya ızgara da pişirme şekilleri tercih edilmeli.Bunun yanında gün içerisinde süt,sebze,meyve gruplarının tüketiminde ihmal edilmemeli.
Özellikle et ile birlikte sebze tüketilmeli mümkünse etler sebze ile pişirilmeli.

Bayram boyunca tatlı tüketimi sınırlandırılmalı şerbetli tatlı,hamurlu tatlı,çikolata,şeker porsiyonlarına dikkat edilmeli, tercihlerimizi mümkün olduğu kadra sütlü,meyveli tatlılardan yana kullanmanız faydalı olur. 

Su tüketimini ihmal etmeyelim günlük mutlaka 2,5-3 litre su içelim.

Fiziksel aktiviteye her zaman olduğu gibi bayramda da dikkat edelim ,içinde olduğumuz pandemi sürecinde ziyaretlerimizi kısıtlayalım, fakat yürüyüşlerimizi aksatmadan günlük mutlaka 30 dakika tempolu yürüyüş yapalım.

Herkese mutlu,huzurlu ve sağlıklı bayramlar dilerim

diyetisyen fadime gezen sağlık öneri bayram beslenme karaman haber