BELEDİYE, T PLAKALARI İHALESİZ VE DEĞERİNİN ALTINDA MI SATTI ?

Taksi plaka fiyatlarının yükselişe geçtiği Karaman'da, T Plakaları, kira getirisi ve yatırım olarak kazançlı bir yatırım aracı olarak görülüyor.

Günümüz ulaşım sektörlerinden biri olan taksicilik faaliyetleri Karaman’da devam ederken, son yıllarda artan işsizlik gibi ekonomik faktörler kendi işini kurmak ve kendi işinde patron olmanın avantajlı olduğunu düşünen insanların bu sektöre yönelik yatırım yapma eğilimini de geliştiriyor.
Karaman’da ticari taksi plakası almak ve onu işletmek son derece mantıklı ve kar getiren bir iş alanı olarak biliniyor.
Karaman Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce, Karaman Belediyesi uhdesinde bulunan, farklı ticari taksi duraklarının vatandaşların talebi üzerine Karaman Belediyesi Encümen yetkisi dahilinde farklı kişilere ve farklı tarihlerde, 30 bin TL karşılığında verildiği bilgisine ulaşıldı.
Bu sürecin ardından Karaman’da taksi işletmeciliği adı altında Belediyeden verilen T Plakaların ise satın alınan bedelden günümüz şartlarında onlarca kat fazla değerde olduğu tespit edildi. 
Başvurular sonrası Belediye Encümen onayı sonrasında Karaman Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınan T-Plaka Taksi plakaları 30 bin TL karşılığında alınırken, taksi plakaları değerinin Karaman ölçeğinde 300 ila 350 bin TL’lere kadar yükseldiği öğrenildi. Verilen bu plakaların uygun şartlar karşılığında alınıp alınmadığı ve verilen plaka sahiplerinin bu plakaları işletip işletmediği ise son günlerde kamuoyunda da merak konusu oldu.
KİMLERE SATILDI ?
Ticari Taksi Plakaları konusunda Karaman’da bazı taksi şoförleri gazetemizi arayarak Belediyeden alınan T Plakaların ihalesiz ve değerinin altında satıldığını ileri sürerek bu duruma tepki gösterdi. 
Karaman Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce satışa yapılan T Plaka sahiplerinin ise 15 civarında olduğu öğrenildi.  Ve son aylarda T Plakası için yapılan müracaatların ardından verilen birçok plaka sahibinin bu alanda ticari faaliyet de yürütmediği ortaya çıktı. 
Yine bu konu hakkında ise Karaman Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığının, T Plaka satışları konusu hakkında sonradan bilgisi olduğu öğrenildi.
Ticari Taksi Plakası Nasıl Alınır?
Başvuru işlemleri için, Başvuru Formu Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınmaktadır.
Vekil ise Vekâletname (…Plakalı aracı almaya ve ilgili kurumdan gerekli işlemleri yapmaya ifadesi yazılı olmalıdır. Motorlu araç tescil ve trafik belgesinin aslı gerekir. Adli Sicil Kaydı gerekir.
İLGİLİ MESLEK ODASI KAYDI GEREKİR

. Şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu beyan ettiği aynı yıla ait beyanname gerekir. En az B Sınıfı sürücü belgesi gerekir. Muhtardan ikametgâh belgesi gerekir. Nüfus cüzdanı fotokopisi gerekir. Gelirler Müdürlüğü Tahsilât Şefliğinden geçmiş döneme ait borcu yoktur yazısı gereklidir.
Ticari Taksi Plakası Almanın Avantajları Nelerdir?
Ticari taksi kendi işinin patronu olmak isteyenler için oldukça mantıklı bir iş koludur. Öyle ki kendi işinde direksiyon sallamadan sadece şoför çalıştırarak ayda yüksek miktarlarda gelir elde etmek mümkündür. Bu avantajlı kısımları gün yüzüne çıkan ticari taksi plakası alma işi son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Hem başka insanlara ekmek kapısı olacağınız hem de çalışmadan sadece sermaye ile girdiğiniz bir işten nerdeyse yüzde yüz kar edeceğiniz bir alandır.
Taksicilik mesleğini yapan pek çok kişi bulunur bu mesleği icra etmek için ehliyetinizin olmasının yeterli oluşu insanların bu alana çok yönelmesine sebebiyet vermiştir. Ticari taksi plakası alımları ne kadar artarsa bekleyen iş gücü o kadar çalışır ve ekonomiye katkıda bulunur.