Cep Telefonu Nasıl Çalışır?

Günümüzde insanların vazgeçilmez parçası haline gelen cep telefonları, iletişimin dışında pek çok fonksiyona sahiptir. Gelişen teknoloji ile birlikte ilk olarak cebimize giren telefonlar ardından hayatımızın büyük bir kısmına egemen olmaya başlamıştır.

Artık pek çok iş, cep telefonları sayesinde bilgisayarlara gerek kalmadan halledilebiliyor. Çok fonksiyonlu telefonların çalışması için (baz istasyonuna yakın) kapsama alanı içinde olması gerekmektedir.

Kapsama Alanı İlk Şart

Cep telefonlarının çalışma sistemine bakıldığında temel olarak 5 parçadan oluştukları görülmektedir. Bu parçalar; ana kart, anten ve hoparlör kartı, fonksiyon tuşları, ara film mekanizması ve ekrandır. Cep telefonlarının çalışması için baz istasyonunun kapsama alanı içinde olması gerekmektedir. Baz istasyonundan yayılan sinyaller, cihazdaki sim kart tarafından algılanmaktadır. Kullanıcılar bu sinyalleri ses olarak algılamaktadır.

Cihazın devre kartı üzerinde bulunan sim kart, cihazın bellek, kayıt ve işlem fonksiyonlarını yönetmektedir. Genel sinyaller cihazın anakartına ve şebeke entegresine gelmektedir. Bunun sonrasında cihaz ekranında şebeke görüntülenmektedir. Sinyal anakart üzerindeki devreye dağılmakta ve cep telefonu yazılımının yüklü olduğu devreye ulaşmaktadır.

Ardından sinyaller dijital verilere çevrilmekte, sonrasında ise işlemciye iletilmektedir. Cihazın beyni olan işlemci, sinyali işleyerek duyulmasını sağlamaktadır.

cep telefonları