Dna'ya Veri Depolandı !

Bilimde ilerleme tam hız devam ediyor. DNA üzerine 6 adet dosya kopyalandı !

Bilim adamları DNA üzerine tamı tamına 6 adet dosya kopyaladı ve bunları geri alarak bilgisayar ortamına aktarabildi. Bu veriler işletim sistemi ,film,.. gibi karmaşık dosyalar olmasına rağmen sorunsuz aktarım gerçekleşti.
 

Depolama Sorunu Ortadan Kalkacak
 

Bilim adamları gün geçtikçe artan veri depolama ihtiyacı için daha minimalize ve daha yüksek oranda veri depolanabilen malzemeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar.  Bu çalışmaların neticesinde farklı çözüm önerilerine de ağırlık veriyorlar. Bunlardan biride canlıların yaşamsal işlemlerde kullandıkları ve verilerini depoladıkları DNA’dır. DNA artık potansiyel bir depolama aracı olarak kullanılabilecektir. DNA büyük oranda depo alanı sunuyor, diğer veri depolama cihazları gibi zamanla yıpranmıyor ve çok küçük olduğu için yer kaplamıyor.

Depolamadan sonra bilgisayarla bir dizi programla ve sıralama ile veriyi tekrar geri alabiliyoruz. Bunu da genetik kodu, binary (ikili) koda çevirerek yapıyoruz. Bunun sayesinde verilerde herhangi bir kayıp olmadan tekrar geri almış oluyoruz. Researchange.net sitesinde proje içerisinde bulunan ve araştırma yapan bilim adamlarıyla yaptığı röportajda Yaniv Erlich ile Dina Zielinski DNA’nın potansiyelini ortaya çıkardıklarını açıklamışlardı.

Veri depolamak için bir ortam haline getirildi DNA’yı seçtiklerini belirten bilim adamları DNA’nın küçük olmasını, veri depolamadaki üstün performansını ve özellikle ömrünün altını çiziyor. Yalnızca 1 gr DNA’ya 215 pepabyte (220 bin terabyte) verinin koyulabileceğini ve bu verilerinde yüz yıl kadar dayanabileceğini söylüyorlar.

bilim insanları