Şarj Sorununa Çözüm Geldi ! İşte Yeni Bataryalar...

Gün içerisinde önemli bir sorun teşkil eden şarj problemi, yeni teknoloji ile ortadan kalkacak gibi gözüküyor. Yeni bir batarya teknolojisi geliştirildi.

Lityum iyon bataryalarını icat eden John B. Goodenough, yeni bir batarya teknolojisi daha geliştirdiğini açıkladı.

Günlük hayatımızda telefonlarımıza kullandığımız bataryaların mucidi olan 94 yaşındaki John B. Goodenough, yeni bir batarya teknolojisi ile hayatı kolaylaştırmaya katkı sağlıyor.

Şu an kullanılan lityum iyon bataryalar, hafif alaşımı lityum ile üretilerek kullanıma sürülüyor. Ancak yeni geliştirilmeye başlayan katı hal olan batarya, cam elektrolitleri kullandığı belirtildi.

Kullanmış olduğumuz bataryalara göre daha fazla enerji depoladığı belirtilen bataryaların aynı zamanda şarj süresinin de kısa olduğunu ancak daha fazla kullanım ömrü olduğu belirtiliyor.

Bataryalar için daha önce uyarıda bulunan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özen, "Bataryaların temas noktalarında toz, sıvı, kirlenme gibi etkenlerin oluşması, patlama riskinin ana faktörleri arasında sayılabilir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlar da patlamayı tetikleyen faktörlerdendir. Bu nedenle cep telefonlarını aşırı sıcak ve soğuktan uzak tutmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Özen, "Akşam şarja konulup sabah alma gibi yanlışlıklar yapılıyor. Her telefonda pil şarj olduğu zaman otomatik kesen sistemler bulunmaması nedeniyle telefon, sürekli enerji altında kalabilir. Bu da telefonun teknolojisine ve şarj aletinin özelliklerine bağlı olarak kaçak akımlarla hem telefona zarar verebilir hem pilinin ömrünü etkiler hem de patlamasına yol açabilir. Özellikle anlık kaçak olması durumunda çarpılma gerçekleşebilmektedir " diye ifade etti.

lityum iyon bataryalar