Vali Ekinci, 'Bingöl Bal Yarışması' Ödül Törenine Katıldı

Valimiz Sayın Kadir Ekinci, Bingöl Üniversitesi Enstitüler Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen 'Bingöl Bal Yarışması' ödül törenine katıldı.

Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nce düzenlenen programa Vali Ekinci’nin yanı sıra, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Bingöl İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, kurum amirleri, arıcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Bingöl Balında farkındalığı arttırmak amacıyla, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından organize edilen “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” Projesi kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma“ alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nce organize edilen 'Bingöl Bal Yarışması' Ödül Töreni, Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral’in 'Pilot Üniversite Çalışmaları' sunumu ile başladı.
 
Daha sonra Bingöl İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer yaptığı konuşmada, Bingöl Üniversitesi ile birlikte yaptıkları ve yapacakları çalışmalar neticesinde Bingöl Balı’nı hak ettiği değere kavuşturacaklarını ifade etti.
 
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
 
“Bingöl Üniversitesi,  “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçildikten sonra bu alana yoğunlaşarak; Bingöl’e ve bölgeye maksimum fayda sağlamak amacıyla tüm gayreti ile çalışmalarına başladı ve bu çalışmalar devam ediyor.
 
Tabii pilot üniversite belli bir alanda olunur. Arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler noktasında ileriye doğru gidişimiz, üniversitenin diğer alanlarda geri kalmasını gerektirmez. Bingöl Üniversitesi, hocalarıyla, personeliyle ve sizlerle bütün alanlarda ileriye doğru gitmeye çalışıyor. Projelerimizin toplumsal hayata dokunmasıyla birlikte, Bingöl’ü çok daha iyiye doğru ve bölgeyi de etkileyecek bir noktaya götüreceğini göreceğiz. Burada üzerinde durulması gereken temel noktalardan bir tanesi de balın tescillenmesi, markalaşması. Bingöl'e aidiyeti ve kalitesi.
 
İleriki günlerde daha somut işbirliği yapacağımıza inanıyorum. Burdur, Uşak, Kırşehir Üniversitelerimizin Rektörleri de bugün buradaydı. Verimli geçen toplantılarımızdan dolayı kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum. Sabahki toplantımızda Sayın Valimiz de teşrif etmişti, kendilerinden istifade ettik. İnşallah hep birlikte güzel şeyler başaracağız.  Bugünkü programımızda emeği geçen ve katılımları ile bizleri onurlandıran herekse teşekkür ediyorum” dedi.
 
Son olarak kürsüye teşrifleri arz edilen Valimiz Sayın Kadir Ekinci ise şunları söyledi:
 
Öncelikle programın hayırlara vesile olmasını diliyor; hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.
 
Hamdolsun bereketli bir coğrafyada yaşıyoruz. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, dünyada eşine az rastlanır bir iklim, coğrafya ve ürün çeşidine sahibiz.
İlimizdeki zengin bitki örtüsü, jeotermal zenginlikler, güneşin doğuşu ve yüzen ada gibi doğa harikaları, kış turizmi için kayak tesislerimiz, zengin gastro kültürü ve nihayet baldan tatlı balımız ile ne kadar hamd etsek azdır.
 
Çalışanların hızla ilerlediği ve istikamet üzere refahını arttırdığı, çalışmayanların ise daima muhtaç ve borçlu oldukları dahası siyasal ve kültürel özgürlüklerini dahi kaybettikleri bir zamanda yaşıyoruz.
 
Ülkemizin ve milletimizin müreffeh ve muktedir yarınları için her alanda el ele vererek, gönül birliği yaparak bu coğrafyanın hakkını verme adına çok sıkı bir çalışma örnekliği ortaya koymalıyız.
 
Efendimizin, ‘iki günü bir olan ziyandadır’ uyarısı ile sürekli hareket halinde olmalı ve üretime dayalı iktisadi gücümüzle aydınlık yarınlarımızı inşa etmeliyiz. Genç nesillere üretme kültürünü öğretmeli, ilimizi ve ülkemizi hak ettiği güzel noktalara taşımalıyız.
 
Bu noktada, hızla büyüyen ve dünyanın ilk yirmi ekonomisinden biri olan ülkemizin gurur tablosunda her birimizin emeği, katkısı ve projeleri olmalıdır.
 
YEREL ÜRETİMİ ÖNEMSİYOR VE DESTEKLİYORUZ
 
Ben bu bakış açısıyla ‘Bingöl Balı’ konulu her türlü çalışmayı önemsiyorum. Bingöl balına kimlik kazandırmaya dönük her teşebbüsü anlamlı buluyor ve destekliyorum. Yarınlarda, sektörün müstakil bir piyasa ve gelişmiş bir endüstri merkezi haline gelerek üretimden istihdama geniş bir yelpaze ile Bingöl ve Türkiye ekonomisine katkılarını umuyorum.
 
Bu vesile ile 2014 yılında kurulan ve ilimiz adına bal konusunda gayretli çalışmalar ortaya koyan Arıcılar Birliği başkanımızı ve onun şahsında tüm birlik üyelerini tebrik ediyorum.
 
2004 yılında kurulan ve bugün 1000’den fazla aktif arıcı üyesi ve 140.000 kayıtlı arı kolonisi ile yıllık ortalama 800 ile 1200 ton arasında bal üretimi gerçekleştiren birliğimize çalışmalarında başarılar diliyorum.
 
Bir yandan daha kaliteli ve daha fazla üretim rakamlarına hedeflenmemiz gerekirken bir yandan da kamu ve özel sektör el ele vererek ürettiklerimizi pazarlayacak alanlar açmalıyız.
 
Bingöl Valiliği olarak daima üreticilerimizin yanında olacak, özellikle pazar konusunda yardımlarımızı esirgemeyecek ve birlikte hareket edeceğiz inşallah.
 
Bu duygularla;
 
Cumhurbaşkanlığımızca finanse edilen ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ projesi kapsamında,  ‘Tarım ve havza Bazlı Kalkınma’ alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi ile Bingöl ili Arı Yetiştiricileri Birliğince organize edilen ‘Bingöl Bal Yarışması’nın hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.’
 
Programın sonunda, 76 arıcının katıldığı Bal Yarışmasında birinci olan Fikri Üzer, ikinci olan Feyzi Kalkan ve üçünlüğü paylaşan Kenan Bahadır, Nihat Bezekçi ile Rıza Bircan’a plaket ve ödülleri takdim edildi.