BOYNUKALIN: "SEVELİM SEVİLELİM, DÜNYA KİMSEYE KALMAZ"

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun 2021 yılını, tasavvuf şiirinin en önemli temsilcilerinden olan Yunus Emre Yılı olarak ilan etmesinden Karamanlılar olarak mutluluk duyduklarını ifade eden Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Boynukalın, duygu ve düşüncülerini paylaştı.

“BÖLÜŞEREK TOK OLURUZ, BÖLÜNEREK YOK OLURUZ.”
Karaman OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Boynukalın, “On üçüncü yüzyılın ikinci çeyreği ile on dördüncü yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadığı düşünülen, ünlü mutasavvıf Yunus Emre gibi bir değerin, dünya çapında önem kazandırılması ve toplumlar arasında barışı, anlayışı ve yakınlaşmayı geliştirerek UNESCO gibi bir yapının da bu büyük organizasyona sahip çıkması bizleri duygulandırmıştır. 
Fikri ve edebi kişiliği ile sanat yaşamında halka, halkın dili ile hitap eden ve Türkçe’yi çok güzel kullanarak öz Türkçe ile eserler veren Yunus Emre, mesajları ile yüzyıllardır insanlığa umut olmuştur.  Her bir sözü ve mesajı halen günümüzde daha anlam kazanırken, “Bölüşerek tok oluruz, bölünerek yol oluruz” diyerek de dayanışmaya dikkat çekmiştir. 
“Yaratılmışı hoş gördük, yaratandan ötürü" sözü bile dünyanın dört bir yanında anlam kazanmıştır. Yunus Emre bu olgunluktaki tavrı ile de bir halk şairi değil halkın şairi olmuştur. 
Karamanımızda da türbesi bulunan Yunus Emre, öylesine çok sevilmiştir ki Anadolu'nun çeşitli alanlarında adına anıt mezarlar dahi bulunmaktadır. 
Karamanımızda, uzun yıllar Yunus Emre Anma Etkinlikleri ile bu değerine zamanla sahip çıkma eğilimi göstermiştir.  Yunus Emre, insanları doğru yola çağıran bir derviş, gerçeğin ardı sıra dolaşan bir mistiktir. Dizelerinde anlatmak istedikleri ile ona göre din, insanlığı mutluluğa, barışa ve huzura kavuşturan bir yaşam biçimidir. Onun inandığı din, insanlığın ihtiyaç duyduğu ilahi hayat görüşüdür.

“Adımız miskindir bizim
Düşmanımız kindir bizim
Biz kimseye kin tutmayız
Kamu âlem birdir bize”


Türkçe konuşanlar olarak böyle bir şairi ana dilinde okuduğumuz için müteşekkiriz. Yunus Emre bugün Türkçe felsefenin aksakalı, önderidir. Herkese hitap edebilen sevgi anlayışı ile zamanda yolculuk eden bir düşünürdür. 
Yunus Emre, her zaman ezilenden yana olduğunu söylemiştir. Ve sevginin toplumdaki eksikliğini belirtmiştir.  Sevginin her zaman fayda sağladığını ve ahlakın da bu yüzden önemli olduğu vurgusunu dizelerinde her daim vurgulayan Yunus Emre, insanların ve toplumların da birbirlerine anlayış göstermesi konusunda da önemli bir değer olmuştur. İnsanlık olarak ihtiyaç duyduğumuz bu toplumsal değerlere asırlardır ışık tutan Yunus Emre, yaşamı, sabrı, sanatı ve felsefesi ile insanlığın ne kadar değerli bir varlık olduğu mesajını anlatarak felsefesi ile bu yolda ömrünü adamıştır. 
Barış ve kardeşlik duyguları ile şiirlerindeki insan ve doğa sevgisi, yine hoşgörüsü ile düşüncelerini yüzyıllar boyunca pek çok dilde ve kültürde kabul gören Yunus Emre, UNESCO tarafından 1991 yılında 750. Doğum Yıl Dönümü’nü kutlamış, şimdi ise 2021 yılında 700. Vefat Yıl Dönümü’nde de anmaktadır.  
Ülke olarak kabullendiğimiz evrensel değerimiz Yunus Emre’nin artık kabul gördüğü bu değer günümüzde daha iyi anlaşılmaktadır. 
Yunus Emre’nin benimsediği  “yetmiş iki millete bir göz ile bakmak” ilkesiyle barış ve hoşgörü duygularına yüzyıllar öncesinden sahip olan evrensel değerimiz uluslararası toplumda da büyük bir destekle karşılanmıştır. 
Bu duygu ve düşüncelerle, eserlerinde, sabır, hoşgörü, bilgi ve öğrenmenin önemini sıklıkla vurgulayan Yunus Emre’yi bir kez daha yad ediyor, rahmet ve şükranla anıyoruz.
 

karaman karaman haber karaman organize sanayi bölgesi karaman osb karaman kemal boynukalın karaman osb başkanı kemal boynukalın anı bisküvi