CAZİBE MERKEZİYDİ !

11'inci yüzyılın sonlarında 12'nci yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülen tarihi Karaman Kalesi, günümüzde beklenen değeri görmüyor.

MEHMET BEY’İN YADİGARI BEKLENEN DEĞERİ GÖRMÜYOR

Yıllar itibarı ile onlarca kez restorasyon kapsamından geçen ve teşhir ve tanzim projelerinin tamamlanmasıyla "açık hava müzesi" olarak da ziyarete açılan Karaman Kalesi, yakın tarihe kadar yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelmişti.
İç içe üç surdan oluşan Karaman Kalesinin, iç kalesi Bronz Çağ, Roma ve Bizans çağlarına ait izler taşıyan bir höyük üzerinde yer alıyor.

CAZİBE MERKEZİYDİ

1465 yılında iç kalesi Osmanlılar tarafından onarılan Karaman Kalesi, 10 yıl öncesine kadar Karaman’da yeşil alanı ve çevre düzeni ile konserler başta olmak üzere çeşitli organizasyanlara ev sahipliği yapmış ve 7’den 70’e özellikle yaz aylarında oldukça rağbet görüyordu.

Tarihi kale şimdilerde eski cazibesinden uzak, hatta sorumsuz kişilerce surlarına yazılan aşk ilanı ve boya figürleri ile görüntü kirliliğine bırakıldı. Yetkililer temizlemekten, sorumsuz kişilerse kale ve etrafını kirletmekten usanmadı. 

Dönemin Valisi Murat Koca tarafından restorasyon çalışmaları titizlikle takip edilen Karaman Kalesi için, Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanan ödenekler doğrultusunda kalenin bir açık hava müzesi haline dönüştürülmesi planlandı. 
Ancak yıllar itibarı Karaman’ın tarihi sembolü ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in yadigarı olan Karaman Kalesi onlarca yıl geçmesine rağmen istenilen cazibe ve ilgiyi bir türlü göremedi.



 





karaman kale tarih haber