CILIZ DİYE TARLA YERİNE OKULA GİTTİ, OKULU BİRİNCİLİKLE BİTİRDİ

1930 yılında Uğurlu Köyü'nde dünyaya gelen Ayşe Baysal, narin vücut yapısının köy işlerine uygun olmadığı düşünülerek ailesi tarafından Köy Enstitüsü'ne gönderildi.

1930 yılında Uğurlu Köyü'nde dünyaya gelen Ayşe Baysal, narin vücut yapısının köy işlerine uygun olmadığı düşünülerek ailesi tarafından Köy Enstitüsü'ne gönderildi. Bebeklik yıllarında sağlıksız bir dönem geçirmiş olmasına rağmen, hayatının ilerleyen dönemlerinde büyük başarılar elde etti.

İvriz Köy Enstitüsü'nü 1950 yılında birincilikle tamamlayan Baysal, ardından Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim alarak Trabzon Beşikdüzü Kız Okulu'nda öğretmen olarak göreve başladı. İlerleyen yıllarda Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulan Ev Ekonomisi Örgütü'ne katılarak Manisa Tarım İl Müdürlüğü'nde çalıştı. Daha sonra ABD'ye giderek Besin ve Beslenme alanında lisans ve bilim uzmanlığı derecelerini aldı.

Yurda döndükten sonra Beslenme Bölümünü kurarak Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaya başladı. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanlığı'na atanan Baysal, 1970 yılında doçent, 1976'da profesör unvanını elde etti. Beslenme alanındaki çalışmalarına emekli oluncaya kadar devam etti.

Ayşe Baysal, köy enstitülerinin önemine vurgu yaparak, köylerdeki aydınlanmanın sağlanması için yapılan çabaların önemine dikkat çekti. Kendi yaşam hikayesinde, ailesinin başlangıçta eğitimine karşı çıkmasına rağmen, köy enstitüsü sayesinde kurtulduğunu ifade etti.

Beslenme alanındaki bilgi ve deneyimini artırmak amacıyla ABD'ye giderek lisans ve doktora derecelerini alan Baysal, ülkede beslenme eğitimi konusunda önemli bir boşluğu doldurarak Hacettepe Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kurdu.

1966'dan 1997'ye kadar öğretim görevlisi, yönetici ve eğitimci olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Ayşe Baysal, yaşamının sonuna kadar beslenme ve diyetetik alanındaki çalışmalarına katkıda bulunmaya devam etti.

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Merkez Kampüsü'nde düzenlenen anma töreninin ardından, Bilkent Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Ayşe Baysal, Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Taşpınar Köyü kabristanına defnedildi.

Ayşe Baysal'ın dünya görüşü, taassubun karşısında aydınlanmayı ve eğitimi savunarak, özellikle kız çocuklarının eğitimine büyük önem vermesiyle belirginleşiyor. Beslenme alanındaki başarıları ve eğitimdeki katkılarıyla Türkiye'nin önemli bilim insanlarından biri olarak anılmaya devam edecektir.


 











karaman haber aysel baysal karaman başarı öyküsü