CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI 2025 VİZYON BELGESİNİN UYGULANMASI ÇOK MÜHİM"

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde Bölgesel Ekonomik İşbirliğinin önemi biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, online olarak yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 14. Liderler Zirvesinde, küresel üretim merkezleri arasında köprü görevi gören, tedarik zincirlerinin kavşak noktalarından birinde bulunan coğrafyamızdaki en köklü ekonomik işbirliği kuruluşlarından olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın etkinliğinin artırılmasına dair görüş alışverişinde bulundu.


Salgınla mücadelede ve salgın sonrası dönemde Teşkilat bünyesinde atılabilecek adımların eşgüdümü ile ileriye yönelik ekonomik işbirliği mekanizmalarının güçlendirilmesi konularının da ele alındığı toplantıda konuşan Erdoğan

"17 yıldır uygulamaya konamayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nın vakit kaybedilmeden yürürlüğe girmesi faydalı olacaktır. 

Kovid-19 salgını bir tehdit halinde. Sağlık alanında olduğu kadar ekonomi ve ticaret üzerinde de büyük tahribata yol açtı.

Bu küresel felakete karşı mücadeleyi güçlü dayanışma ile kazanabiliriz. Alınan zaruri kısıtlayıcı tedbirler, şeffaf, orantılı ve geçici niteliği ortak ticaretimizin açısından isabetlidir.

Türkiye olarak bu zorlu süreçte elimizdeki imkanlarımızı tüm insanların hizmetine sunduk. 157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve destek sağladık. Yerli ve milli aşıda büyük mesafe kaydettik.

Hep birlikte yoğun mesai harcamak mecburiyetindeyiz. 17 yıldır uygulamaya konamayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nın vakit kaybedilmeden yürürlüğe girmesi faydalı olacaktır. 



"Türkiye'nin öncülüğünde Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen Hazar geçişli Doğu- Batı Orta koridor girişimimiz Doğu ile Batı arasında etkileşimi artıracak. İstanbul, Tahran, İslamabad yük trenlerinin yeniden başlaması için son aşamaya gelindi. Çin'in Kuşak ve Yol Girişimini önemli bulduğumuzu, 'kazan kazan' temelinde bu girişimi desteklediğimizi ifade etmek istiyorum.

Tüm dünyada salgının en fazla hissedildiği sektörlerden biri turizm ve seyahat oldu. Salgının etkilerini en aza indirmek için Dünya Turizm Örgütü'nün açıkladığı ilkelere uyumlu olarak bir dizi tedbiri yürürlüğe koyduk. 2021'de turizmde kayıpların telafi edildiği bir yıl olması için hazırlıklara başladık.

Ortak hedefler için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 2025 vizyon belgesinin uygulanması çok mühim. Bu belgede öngörülen proje ve programın finansmanında kullanılmak üzere vizyon fonunun kurulmasını destekliyoruz. Teşkilatımızı sonuç odaklı bir yapıya dönüştürmek hem de salgından kaynaklanan yeni imtihan ve imkanlara karşı daha çok sahiplenmeliyiz. Teşkilatı güçlü bir bütçe olmadan etkin kılmamızın ne yazık ki mümkün olmadığını akılda bulundurmalıyız.”ifadelerini kullandı.