Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi: (2)

"Evlenecek gençlerin ekonomik açıdan desteklenmesini, evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini amaçlayan projemizle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki günlerde Cumhur İttifakı'ndaki ortaklarımızla Aile ve Gençlik Bankası'na dair kanun teklifini Meclis'imizin takdirine sunacağız" - "Yeni evlenen çiftlere, Aile ve Gençlik Bankası'ndan karşılanmak üzere faizsiz kredi imkanı sunacağız. Aile ve Gençlik Bankası gelirleri tesis edilene kadar, bu uygulamayı pilot proje olarak deprem bölgesinde başlatacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile ve Gençlik Bankası projesiyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirterek gelecek günlerde Cumhur İttifakı'ndaki ortaklarıyla kanun teklifini Meclis'in takdirine sunacaklarını bildirdi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

Türk demokrasinin gücünü ve milletin iradesine sahip çıkma azmini gösteren son seçimlerle Türkiye'ye yönelik ilginin tüm dünyada arttığını belirten Erdoğan, bu hakikati Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere gittiği New York'ta bir kez daha müşahede ettiklerini söyledi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin tam karşısında yer alan Türkevi'nin bu sene de diplomasinin en önemli merkezlerinden biri olduğuna işaret ederek burada Cezayir, Polonya, Güney Afrika cumhurbaşkanları ile Gürcistan, İtalya, Yunanistan, İsrail, Malezya başbakanları ve NATO Genel Sekreteri'nin de aralarında yer aldığı birçok liderle görüştüklerini, Türk vatandaşlığına kabul edilen Ahıska Türklerine kimliklerini takdim ettiklerini anlattı.

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesinin toplantısında bu ülkede yaşayan vatandaşlarla hasret giderdiklerini de aktaran Erdoğan, "Concordia Zirvesi'nde ve Türk-Amerikan İş Konseyinin 13. Türkiye'ye Yatırım Konferansında Amerikan iş dünyası ile bir araya geldik. SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucusu Elon Musk'ı kabulümüzde kendisini, ülkemize yatırım yapmaya davet ettim." diye konuştu.

"Dünya beşten büyüktür" tespitlerine hak ve destek verenlerin sayısının günden güne arttığını vurgulayan Erdoğan, son olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Türkiye'nin tezlerine benzer ifadelerle reform çağrısında bulunduğunun altını çizdi.

Genel Kurula hitabında küresel meselelere dair bir ufuk turu yaptıklarını dile getiren Erdoğan, "Genel Kurul konuşmamızda hem İslam düşmanlığı ile mücadelenin ehemmiyetine dikkat çektik hem de küresel lobilerin hedefindeki aile kurumuna sahip çıkılması gerektiğini ifade ettik. Türk ve İslam dünyası ile işbirliğimizi geliştirme irademizi teyit ettik. Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu bir kez daha haykırdık. Sorunlar ve adaletsizlikler büyüse de daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu tüm samimiyetimizle dile getirdik." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde dünya çapında bir harekete dönüşen Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'na imza attıklarını da anımsatarak "Kendi vatandaşlarımızla birlikte herkesi bu iyi niyet beyanını imzalayarak destek olmaya davet ediyoruz. Tüm bu temaslarımızla büyüyen, güçlenen, dünyada ağırlığı ve itibarı artan Türkiye gerçeğine bir kez daha şahit olmanın bahtiyarlığını yaşadık." diye konuştu.

Toplumun ve insanlığın temeli "aile müessesesinin korunması" çabalarına bayraktarlık yapmakta kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Bu yönde ilk adımımızı Birleşmiş Milletler kürsüsünden verdiğimiz net mesajlarla atmış bulunuyoruz." dedi.

Erdoğan, Türkiye'de hayata geçirecekleri özgün projelerle hem örnek olacaklarını hem de aile kurumunun güçlendirilmesini sağlayacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Seçim döneminde milletimize verdiğimiz sözlerden biri Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasıydı. Evlenecek gençlerin ekonomik açıdan desteklenmesini, evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini amaçlayan projemizle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki günlerde Cumhur İttifakı'ndaki ortaklarımızla Aile ve Gençlik Bankası'na dair kanun teklifini Meclis'imizin takdirine sunacağız. Bankaya gelir tesis etmek amacıyla doğal gaz, petrol, madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin belli bir kısmını buraya aktaracağız."

Banka gelirleri tesis edilene kadar öncelikle aile ve gençlere yönelik pilot projeleri hayata geçireceklerini, sonrasında da yaygınlaştıracaklarını dile getiren Erdoğan, "Yeni evlenen çiftlere, Aile ve Gençlik Bankası'ndan karşılanmak üzere faizsiz kredi imkanı sunacağız. Aile ve Gençlik Bankası gelirleri tesis edilene kadar, bu uygulamayı pilot proje olarak deprem bölgesinde başlatacağız. Genç depremzedelerimizin yuva kurmalarına yardımcı olacak bu önemli projemizin de hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

- Nahçıvan ziyareti

Erdoğan, dün Cumhuriyet'in banisi Gazi Mustafa Kemal'in, "Türk kapısı" olarak nitelendirdiği Nahçıvan'daki kardeşleriyle kucaklaştıklarını anlatarak Azerbaycan'a ve Orta Asya'ya açılan kapı olan Nahçıvan'ın jeopolitik konumu itibarıyla da ayrı bir stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Dünkü ziyaretinde bunu tahkim ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "2020 yılındaki Bakü ziyaretimizde sözünü verdiğimiz toplam 80 bin 150 metrelik Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı'nın temelini attık. Günlük 2 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip projeyle Nahçıvan'ın doğal gaz ihtiyacının tamamı karşılanacaktır." bilgisini verdi.

Erdoğan, dün enerji, ulaşım, konut alanlarında imzalanan 3 yeni anlaşmayla Azerbaycan'la işbirliğini güçlendirdiklerine dikkati çekerek Nahçıvan ziyaretinin aynı zamanda önemli mesajlar da içerdiğini söyledi. Karabağ'daki terör unsurlarına yönelik Azerbaycan ordusu tarafından gerçekleştirilen operasyonun başarısından gurur duyduklarını dile getiren Erdoğan, "Muzaffer Azerbaycan ordusunu buradan bir kez daha tebrik ediyorum. Gerek harekat sırasındaki çatışmalarda gerek mayın patlaması sonucunda şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet, Azerbaycan halkına sabrıcemil, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

- "Ermenistan'ın kışkırtmalara prim vermemesini bekliyoruz"

Tam 30 yıl boyunca yaşadıkları onca acıya, zulme ve katliama rağmen Azerbaycanlıların, Karabağ'daki Ermenilere yönelik sergilediği insani tavrın, her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Operasyon sırasında sivillerin zarar görmemesi için gereken tüm önlemler alınmıştır. İnsani yardımların ulaştırılmasında da Azerbaycan makamları olağanüstü çaba göstermişlerdir. Yıllardır bölgedeki çözümsüzlükten beslenen kimi devletlerin iddiaları tamamı safsatadan ve iftiradan ibarettir. Ermenistan'ın da dışarıdan ve diasporadan gelen bu tür kışkırtmalara prim vermemesini bekliyoruz. Ermeni halkının refahı, huzuru, esenliği komşularıyla kavgadan değil, barıştan ve işbirliğinden geçmektedir. Türkiye, bölgenin kalıcı barışa kavuşması için üzerine düşeni yapmaktan çekinmemiştir, bundan sonra da çekinmeyecektir."

Erdoğan, Zengezur Koridoru'nu da en kısa sürede hayata geçirerek, dost ve kardeş Azerbaycan'la kara yolu ve demir yolu irtibatını Nahçıvan üzerinden kesintisiz hale getireceklerini aktardı. Erdoğan, "Komşumuz İran'ın da dahil olacağı ortak projelerle bölgemizi inşallah bir barış ve refah havzasına çevirmeyi istiyoruz. Kimseyi dışlamadan ve dışarıda bırakmadan bu süreci yöneteceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Zengezur Koridoru, Irak ve Körfez ülkeleri ile hayata geçirecekleri Kalkınma Yolu ile Türkiye'nin diğer kritik ulaştırma projeleriyle ilgili kapsamlı bir sunum yaptığını belirterek "Muhalefetin engelleme çabalarına rağmen son 21 yılda ülkelerimize kazandırdığımız ne varsa yenilerini ekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)



AA