Dispepsi belirtileri nelerdir? Dispepsi neden olur?

Gastroenteroloji bölümünün uzmanlık alanı olan dispepsi rahatsızlığı, gün boyu karın bölgesinde meydana gelen ağrıların, iştahsızlığın ve karın bölgesi gerginliğinin sebebi olabilir. Hayatınızı olumsuz etkileyecek dispepsi rahatsızlığının nedenleri ve bu rahatsızlık hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda sizlerle!

Dispepsi belirtileri ilk olarak hazımsızlık ve karın bölgesindeki şişkinlik sorunları ile kendini gösterebilir. Sebebinin ne olduğunu bilmediğiniz karın bölgesinde gerginlik, yemek yerken hızlı doygunluk hissi ve sebepsiz karın ağrılarınız dispepsi belirtilerinin ayırt edici özellikleri arasında sayılabilir.

Dispesi Neden Olur?

Dispepsi rahatsızlığının diğer bir ismi hazımsızlıktır. Yapılan araştırmalar sonucunda dispepsinin genetik faktörlere bağlı veya başka bir hastalığın habercisi olarak kişilerde bulunduğunu göstermektedir. Kanser, ülser veya farklı gastroenterolojik durumlar dispepsinin organik nedenleri olarak gösterilebilir. Tüm genel belirtiler uzman hekim tarafından dinlenir ve kişilerin hastalık tanısı kısa süre içerisinde ortaya çıkarılır. Kanser veya ülser gibi bazı mide sorunları dispepsi nedenleri arasında görüldüğü için bu hastaların genellikle %40’ına mide sorunları şikayetlerinin sonucunda dispepsi tanısı konmuştur. Mide sorunlarını hiç yaşamayan kişilerde de görülebilen dispepsi rahatsızlığı kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Sosyal faaliyetlerinden kısıtlayabilir ve en büyük sorun olarak şiddetli karın ağrılarına sebebiyet verebilir.