Göçmenler Bosna Hersek güzergahına yönelebilir

Bosna Hersek Yabancı İşleri Hizmetleri Direktörü Slobodan Ujic, Sırbistan'dan Macaristan'a geçmeyi başaramayan binlerce göçmenin Bosna Hersek'e yönelebileceği konusunda istihbarat bulunduğunu söyledi.

Bosna Hersek Yabancı İşleri Hizmetleri Direktörü Slobodan Ujic, Sırbistan’dan Macaristan’a geçmeyi başaramayan binlerce göçmenin Bosna Hersek’e yönelebileceği konusunda istihbarat bulunduğunu söyledi.

Ülkelerindeki savaşlar ve yoksulluktan kaçarak Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan göçmenler, Macaristan’ın Sırbistan’la olan sınırındaki emniyet tedbirlerini artırması ve mültecilere yönelik tavrını giderek daha sertleştirmesinden sonra farklı bir güzergah arayışı içerisine girdi.

Ujic, Klix.ba portalına yaptığı açıklamada Macaristan parlamentosundan geçen mülteci karşıtı düzenlemelerin ardından göçmenlerin Bosna Hersek güzergahını tercih etmeleri için artık daha fazla neden olduğuna dikkat çeken Ujic, "7 ila 9 bin kadar göçmenin birkaç aydır Sırbistan’da bulunduklarına ilişkin bilgi mevcut. Bunların küçük bir kısmı Romanya’ya geçmeye çalışırken bir kısmı da şansını Bosna Hersek’te aramayı tercih ediyor" diye konuştu.

Ağırlayabilecek kapasitemiz yok

Bosna Hersek’in göçmenleri uzun vadede ağırlayabilecek kapasitesi olmadığına işaret eden Ujic, "100 kişi kapasiteli bir göçmen merkezimiz ve bir de iltica talebinde bulunanlar için bir mülteci merkezimiz bulunuyor. Başka hiçbir şeyimiz yok" diye konuştu.

Bosna Hersek’in maliyeti büyük olacak böylesi durumlar için kapasitesi ya da kaynağı olmadığına işaret eden Ujic, ülkesinin bir mülteci akınına hazır olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade etti.