Güney Kore yeni cumhurbaşkanını arıyor

Güney Kore'de yolsuzlukla suçlanan Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'nin Anayasa Mahkemesi tarafından görevden görevden alınmasının ardından seçim süreci başladı. 9 Mayıs'ta sandığa gidecek olan Güney Kore, Park Geun-hye'nin yerine gelecek ismi belirleyecek.

Güney Kore’de yolsuzlukla suçlanan Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin Anayasa Mahkemesi tarafından görevden görevden alınmasının ardından seçim süreci başladı. 9 Mayıs’ta sandığa gidecek olan Güney Kore, Park Geun-hye’nin yerine gelecek ismi belirleyecek.

Güney Kore anayasasına göre yeni Devlet Başkanı’nın 60 gün içinde seçilmesi gerektiğini ve cumhurbaşkanının görevden alınmasının ardından sürecin başladığını belirten Güney Kore Başbakanı Hwang Kyo-ahn, vekaleten oturduğu cumhurbaşkanlığı koltuğuna 9 Mayısta yapılacak seçimlerde aday olmayı düşünmediğini açıkladı. Başbakanı Hwang Kyo-ahn, “Devletin istikrarı ve adil bir seçim yönetimi için cumhurbaşkanlığı adaylığım uygun olmaz” dedi.

Eski cumhurbaşkanı Park Geun-hye, yakın arkadaşı Choi Soon-sil’e nüfuzunu kullandırtarak maddi çıkar sağlamasına yardımcı olmakla suçlanıyor. Ayrıca Choi Soon-sil’in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğu da iddia edilmişti.

Güney Kore Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Kim Yong-Deok tansiyonun daha da yükselmesinden endişe duyduklarını ifade etmiş, “Bir sonraki devlet başkanını en geç 9 Mayıs’a kadar seçmek zorunda olduğumuz çok ciddi bir durumdayız. Şu ana kadar yaşanan çeşitli çatışmalar seçim nedeniyle şiddetlenebilir ya da seçim atmosferi aşırı ısınabilir.” şeklinde konuşmuştu.

Güney Kore’de cumhurbaşkanlığı yarışında muhalefetteki Demokratik Birlik Partisi’nden Liberal aday Moon Jae-in dışında kimlerin aday olacağı konusundaki belirsizlik ise sürüyor.