Rusya'da ulus birliği ifadesi eleştirilere dayanamadı

Rusya'da Rus Milleti hakkındaki yasanın isminin 'Devletin ulusal siyasetin temelleri' olarak değiştirilmesine yönelik yasa tasarısı sunuldu.

Rusya’da Rus Milleti hakkındaki yasanın isminin “Devletin ulusal siyasetin temelleri” olarak değiştirilmesine yönelik yasa tasarısı sunuldu.

Rusya’da tartışmalara neden olan birleşmiş Rus Milleti hakkındaki yasanın isminin değiştirilmesi önerildi. Kasar tasarısı aşamasındaki öneride, yasanın isminin “Devletin ulusal siyasetin temelleri” olarak değiştirilmesi öngörülüyor. Yasa tasarısı, kavramın hazırlanmasına üzerinde çalışan grup tarafından hazırlandı. Yasa tasarısının “kavramlar, güçler ayrılığı, etnik durumun izlenmesi” konularını detaylı olarak ele alması hedefleniyor.

Uzmanlar ise, öncelikle etnik alanda durumun kapsamlı bir şekilde analizinin yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Etnik İlişkiler Eski Başkanı Vyacheslav Mikhailov, 31 Ekim’de Etnik Gruplar Arası İlişkilerin Konsey oturumunda “Rus milletinin birliği ve halklar arası ilişkilerin yönetimi” yasasının oluşturulması talimatını vermişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Konsey Başkanlığına bu yasa tasarısının hazırlanması 1 Ağustos’a kadar talimatını vermişti. Uzmanların tekliflerini dikkate alan konsey, yasa tasarısının 1 ay içinde hazır olacağını duyurdu.

Moskova Üniversitesi Siyaset Bölümü Profesörü Magomed Omarov, sadece ülkedeki mevcut uluslararası sorunların kapsamlı analiz temeline dayanarak devlet etnik politikası üzerine normal bir yasanın hazırlanabileceğini belirtti. “Şimdi gerçek durum bilinmiyor. Normal sosyolojik araştırma yok. Sadece sıradan raporlar veriliyor” dedi. Omarov’un sözlerine değinen uzmanlar ise “Gerçek sorunları konuşmayı cesaret edemiyor” ifadelerini kullandı.

Farklı etnik kimliklerin bir arada yaşadığı Rusya’da, Rus halkı dışındaki milletlerin, devlet kademesindeki rolünden endişe ediliyor.