EĞİTİM CAMİASI PATRONLARA DERT YANDI

Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin problemleri sürekli tartışılırken, ekonomi üzerindeki etkileri de günümüzde nitelikli personel konusunda hızla büyüyor.

EĞİTİM CAMİASI PATRONLARA DERT YANDI

Haber: Serdar ÖZGÜR

    
Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin problemleri sürekli tartışılırken, ekonomi üzerindeki etkileri de günümüzde nitelikli personel konusunda hızla büyüyor.

Bu anlamda mesleki ve teknik eğitim problemi istihdam ve işgücü politikasının vazgeçilmez
bir parçası haline geldi.

Karaman’da da örgün eğitim müesseseleri arasında yer alan orta dereceli mesleki teknik öğretim kuruluşları yeterli kalitede eğitim verebilirken ekonominin bu konuda ihtiyacı olan vasıflı
elemanları temin etme noktasında zorlanıyor.

Ekonomik gelişmenin temininde, sanayinin ihtiyacı olan vasıflı elemanların eğitilmelerinde sanayinin gerçek ihtiyaçlarına göre kalite yönünden de talep edilene uygun olmaları gerekiyor. Bu itibarla meslekî eğitimde kalitenin yükseltilmesi sorunu da önem kazanıyor.

Karaman’da eğitimin verimliliği üzerinde etkisinin bilincinde olan iş adamları da nitelikli personel istihdam etme ve yetiştirme konusunda da zorluk çekiyor.

Karaman’da zaman zaman firmaların da desteği ile her ne kadar iş başı eğitim programları uygulansa da bu durum vasıflı personel sorununu çözme konusunda yeterli olmuyor.

Hızlı ve sosyo ekonomik değişim sebebiyle değer yargılarının da hızla değiştiği toplumda, yüksek öğrenim diploması alabilmek başlı başına bir prestij unsuru olabilirken, günümüz rekabet koşullarında işletmelerin varlığını sürdürebilmesinin önemli yollarından biri de nitelikli işgücünü istihdam etmesinden geçiyor.

Son olarak bu durum, küreselleşme ile birlikte ortaya çıkan teknolojik değişim ve gelişimlere ayak uydurabilen, bilgi toplumunun ihtiyaç duyduğu donanımlar çerçevesinde yetişen işgücüne sahip olmak isteyen işletmeler için hayati önem arz ediyor.


EĞİTİM CAMİASI NİTELİKLİ ELEMAN SORUNUNA ÇÖZÜM ARIYOR

Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, gelecekte çok daha artması öngörülen mesleki ve teknik eğitime olan ilginin düşmesi ve nitelikli personel varlığının azalmasından endişe duyuyor.

Bu konuda Karaman’da iş dünyası ile bir araya gelen Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Karaman’da ve ülkede iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için yaşanılan sorunları, talepleri ve önerileri dile getirdi.

Karaman OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Boynukalın öncülüğünde, sanayicilere seslenen Çalışkan, mesleki eğitimin avantajlarını anlatarak, işletmeler açısından faydalarını aktardı.  

Sunumda Milli Eğitim Bakanlığınca 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde mesleki eğitim konusunda yapılan çalışmalar da özetle paylaşıldı.

"Bir derdimiz var diyerek çıktığımız bu yolda derdimizi anlatmak için sizlerle birlikteyiz" diyen Çalışkan,  "Bir derdimiz var. Çıktığımız bu yolda derdimizi anlatmak için sizlerleyiz. Mesleki eğitim konusu hem bizler hem de ülkemiz için önemli bir konu. Bakanlığımız bu konuda gerek yaptığı çalışmalarla gerekse de üretmiş olduğu projelerle 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde mesleki eğitimi canlı tutmaktadır. Toplumumuzun ihtiyaç duyduğu mesleki alanlara göre öğrencilerimizi yeteneklerine ve isteklerine göre kanalize etmeye çalışıyoruz.

Mesleki eğitim sürecinde öğrencilerimizi sizlerle buluşturmanın ve köprü kurmanın derdindeyiz. Bu çocuklar hepimizin çocukları. Biz çocuklarımıza güzel bir gelecek kurmakla mükellefiz.

Akademik eğitimine devam eden öğrencilerimizin yanında toplumumuzun ihtiyaç duyduğu mesleki alanlara göre öğrencilerimizi yeteneklerine ve isteklerine göre kanalize etmeye çalışıyoruz. Bu noktada siz değerli iş insanlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Mesleki eğitimin bir kanadı biz isek diğer kanadı sizsiniz. 

Bizim gayemiz Bakanlığımızın mesleki eğitimde yapmış olduğu atılımları ve projeleri sizlere iletmek. Sizlerden isteğimiz bize ve öğrencilerimize kapınızı açmanızdır" diyerek sanayicilere teşekkür etti.

600 ÖĞRENCİ YURT DIŞINDA İŞLETMELREDE STAJ YAPACAK

Ayrıca, iş dünyasının beklentilerini karşılamak ve işsizlikle mücadelede işletmelerde mesleki eğitim ve staj hızla önem kazanıyor.

Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bu anlamda, 3 alanda akredite edildiği öğrenildi. Bu kapsamda, 2021-2027 yılları arasında yaklaşık 600 öğrencinin yurt dışında işletmelerde beceri eğitimi ve staj yapabileceği bilgi edinildi.