Hangi Dersler Almam Çok Önemlidir?

Üniversiteye yeni başlıyorsanız hangi dersleri almanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Öncelikle belirtmeliyiz ki üniversitede okutulan dersler bölümden bölüme çok farklılık göstermektedir. Matematik öğretmenliği okuyan bir öğrenci ile edebiyat okuyan bir öğrencinin dersleri şüphesiz aynı olmayacaktır.

Üniversiteye yeni başlıyorsanız hangi dersleri almanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Öncelikle belirtmeliyiz ki üniversitede okutulan dersler bölümden bölüme çok farklılık göstermektedir. Matematik öğretmenliği okuyan bir öğrenci ile edebiyat okuyan bir öğrencinin dersleri şüphesiz aynı olmayacaktır. Kendi bölümünüze kayıt olma aşamasında zorunlu olarak almanız gereken dersleri incelemeniz oldukça yararınıza olacaktır.

Üniversitelerin çoğunda her bir bölüm için alınması zorunlu belli dersler vardır. Bunlara ek olarak bir de seçmeli dersler vardır. Seçmeli derslerinizi kendi hedefleriniz, beğenileriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda alabilirsiniz.

Peki, Hangi Dersler?

Seçmeli dersler her bölümde değişiklik göstereceği için "Bu öğretim dönemimde hangi dersler almam çok önemlidir?" diye soran bir öğrenciye kesin bir yanıt vermemiz çok zor. Ancak şunu söyleyebiliriz ki mezun olduktan sonra yapmak istedikleriniz çok önemlidir ve bu konuda belirleyici rol üstleneceklerdir.

Örnek vermek gerekirse tarih bölümü okuyan bir üniversite öğrencisini ele alalım ve bu öğrenci mezuniyet sonrasında kariyer olarak kendine akademisyenliği seçmiş olsun. Bunun için lisans öğrenimi sonrasında yüksek lisans ve doktora yapması da gerekecektir (özellikle yurt dışındaki bazı üniversiteler doğrudan doktoraya da kabul edebiliyor). Bu öğrencinin atması gereken adım yüksek lisans ve doktora eğitimlerini hangi alanda yapmak istediğine karar vermesi ve lisans eğitiminde buna destek olacak dersler almasıdır. Mesela sanat tarihi üzerinde bir akademik kariyer belirlemiş ise lisans döneminde sanat ağırlıklı derslere yoğunluk verebilir ve farklı dönemlere ait sanat eserlerini inceleyebileceği dersleri seçebilir.

Kayıt Olacağım Lisans Bölümündeki Dersler Hakkında Nasıl Bilgi Edinebilirim?

Kayıt olacağınız üniversitedeki lisans dersleri hakkında bilgi almak istiyorsanız üniversitenizin internet sitesine göz atarak bilgiye ulaşabilirsiniz. Başka bir yolda bölümünüzdeki ilgili kişilerle doğrudan irtibata geçmektir. Genellikle bölüm koordinatörleri dersler hakkında bilgiye sahiptirler.

dersler