Ygs Sınavında Başarı Oranı Nedir?

Lise son sınıf öğrencilerinin ve üniversiteye girmek isteyen lise mezunu diğer tüm adayların üniversiteye yerleşmek için girdikleri iki aşamalı sınav modelinin ilk ayağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) eğitim sistemimizin oturmuş bir uygulaması haline geldi.

Bu yıl sınava tam 2 milyon 162 bin 895 aday katılım gösterdi. Ancak bu yıl YGS'ye giren öğrencilerin başarı oranlarının geçen seneye göre düşüşte olduğu gözlendi. Özellikle Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde sınava katılan adayların başarı düzeyinin oldukça düşük olduğu göze çarpıyor. 2017 YGS'sinde Temel Matematik % 12,82'lik başarı ortalaması ile bu yılın en başarısız testi olurken; Sosyal Bilimler testi % 29,20'lik başarı ortalamasıyla yılın en başarılı testi olarak yerini aldı. Sınava katılan adayların YGS'de başarılı sayılabilmeleri ve Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazanmaları için 180 puan barajını aşmaları gerekmekte. 2017 YGS sonuçlarını açıklayan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), sonuçların ardından sınavın genel bir değerlendirmesini sunan grafikleri de yayımladı. 2016 yılında YGS'ye giren adayların yaklaşık %76'sının barajı geçtiği belirlenmişti. Ancak bu oran 2017 YGS'sinde %70'e kadar düştü. 180 puan barajının altında kalan adayların artış göstermesi sonucu, sınav ortalamaları da doğal olarak düştü.

Ortalamanın düşmesiyle birlikte adayların başarı sıralamaları ise artış gösterdi. YGS sınavlarında gittikçe düşen başarı oranının, daha kolay bir LYS sınavını da beraberinde getirmesi bekleniyor.

Ağırlık YGS'ye Mi Verilmeli LYS'ye Mi?

Bilindiği üzere öğrencilerin üniversite tercihlerinde referans alınacak nihai puanlar LYS'den sonra belirleniyor. LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından her iki sınavın da belirli bir oranda hesap edilmesiyle adayların yerleştirme puanları belli oluyor. Bu hesaba göre YGS puanının % 40'lık, LYS puanının ise % 60'lık dilimleri alınarak toplanıyor ve öğrencinin yerleştirme puanı belirleniyor. Bu nedenle uzmanlar YGS'de 180 puan barajını geçen ancak hedeflediğinden düşük puan alan öğrencilerin LYS'ye odaklanması gerektiğini söylüyor. Ağırlıklı olarak LYS puanı dikkate alındığından öğrencilerin hedefledikleri puana yaklaşma ihtimallerinin YGS'ye göre daha fazla olduğunu da belirten uzmanlar, konuların ise YGS'ye göre daha yoğun ve spesifik hale geldiğini de eklemeyi unutmuyor.

Ayrıca YGS sınavına tüm branşlardan adayların birlikte girmesi sıralamalarda beklenenden fazla düşüşe sebep olurken, LYS'de alanlara ayrıldıktan sonra başarı sıralamalarının daha hızlı biçimde artabileceği de unutulmamalı. Adaylar LYS'ye en verimli şekilde çalıştıkları takdirde YGS'deki açıklarını kapatma şansına sahipler.

Ön Lisans Bölümlerindeki Başarıda Da Azalma Var

Ön lisans bölümleri, LYS'ye girmek zorunda kalmadan yalnızca YGS puanına göre öğrenci alan ve 2 yıllık olan bölümlere denmektedir. Geçen yıla göre yalnızca lisans bölümlerine değil, ön lisans bölümlerine yerleşen adayların da oranında azalma olduğu gözlendi. 2016 yılında YGS'de 150 puanı geçerek ön lisans bölümlerine kayıt olmaya hak kazanan öğrenci oranı yaklaşık % 89 iken 2017 YGS'sinde bu oran % 86'ya geriledi.

Lise son sınıf