Bakan Müezzinoğlu: "2017 Türkiye'nin ekonomisini çökertmekle ilgili tuzakların bozulduğu yıl olacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, '2017'nin hedefi olan 1 milyon istihdamı yakalayacağız. 2017'nin Aralık ayı işsizlik oranını yüzde 10'ların altına, tek haneli rakamlara indireceğiz' dedi.Bakan Müezzinoğlu,...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “2017’nin hedefi olan 1 milyon istihdamı yakalayacağız. 2017’nin Aralık ayı işsizlik oranını yüzde 10’ların altına, tek haneli rakamlara indireceğiz” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Resmi Gazete’de yayınlanan ’Turkuaz Kart’la ilgili olarak Müezzinoğlu, "Turkuaz Kart bizim önemsediğimiz bir proje, onun yönetmeliği de dün itibari ile yayınlandı. Nisan sonu veya mayıs başı onunla ilgili bir tanıtım programını Başbakanımızın katılımı ile yapacağız. Türkiye güvenli bir ülke, Türkiye’ ye güvenen asla kaybetmez. Türkiye gelecek potansiyeli güçlü olan bir ülke. Bunu iyi tanıtmak ve Türkiye’yi potansiyel bir ülke olarak gören kim varsa, bu yatırımcı, sermaye sahibi olabilir, AR-GE anlamında birikimi olan, sanatçı, yenilikler ve farklılıklar oluşturabilecek dünya çapında insanlar olabilir. İnsan gücünü Türkiye’ye çekmek ve Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirmek, dünyadaki sermayenin Türkiye’yi potansiyel bir ülke olarak görebilmelerini sağlamak adına Turkuaz Kart’ın yasal düzenlemelerini, yönetmelik aşamasını da tamamladık. Bunun dünyaya ve Türkiye’ye tanıtımını da önümüzdeki ay içerisinde yapacağız. Turkuaz Kart sahiplerine sermaye bazında farklı nitelikli insan gücü anlamında farklı sanatçı, spor dünyası, kültürel anlamdaki kişilere farklı uygulamaları olacak. Bizim Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğümüz bunları şekillendirdi. Önümüzdeki süreçte de kartın dağıtımına başlayacağız” açıklamasında bulundu.

İşsizlik sayısının 4 milyona yaklaşması ve bununla ilgili atılacak adımlardan bahseden Müezzinoğlu, “Aralık ayının rakamının kısmi bir yükselme olarak geleceğini daha önce de ifade etmiştik. Ocak ayı itibari ile başlattığımız çalışma hayatında milli seferberlik sonrası 7 Şubat’ta Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın katılımı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde yapılan istihdamda milli seferberlik destekleri bu işi çok hızla toparlamamıza vesile olacak. Bunun ilk rakamları da geliyor. 3 Mart itibari ile istihdamda yakaladığımız rakamın 264 bin 630 olduğunu ifade etmiştim. Bugün değil ama 3 Mart-13 Mart arasındaki rakamı da ifade etmek istersek, 309 bin 50. Yani bu anlamda ay sonu itibari ile 2016’da hedeflediğimiz 900 bin istihdamın 400 binini yakalamıştık, 500 bini açık kalmıştı. Bu 2016’dan gelen 500 binlik ilave yükü mart sonu itibari ile kapatmış olacağız. 2017’nin hedefi olan 1 milyon istihdamı yakalayacağız. 2017’nin Aralık ayı işsizlik oranını mutlaka yüzde 10’ların altına, tek haneli rakamlara indireceğiz. Milli seferberlik kapsamında 81 ili gezdik. 81 ilin ikinci turunu yapıyoruz. 1,5 milyon çalışmak isteyene bu yıl süresince bütün vergi yüklerinin, 773 liranın bizim tarafımızdan, hükümet tarafından üstlenildiğini, bütün vergilerin, giderlerin tamamının bundan ödendiği bir süreci, işverenimize de yalnız çalışanın alın terini vermek düşüyor. Bunun dışında 500 bin iş başı eğitimi var. Aktif iş gücüne katılımda bu 500 bin iş başı eğitiminde 3 ay süresince bütün giderleri biz üstleniyoruz. Bin 502 TL’lik ücreti. Bu da işverenimiz için çalışma hayatına ilk defa girecek veya 3 aydır işsiz olanlar için önemli bir destek. İnanıyorum ki mart, nisan ayı bu rakamların yükselerek devam ettiği aylar olarak girecek. Şubat, mart yükselişe geçti. Nisan ayı rakamları marttan da daha iyi gelecek. 2017 yıl sonu itibari ile Türkiye’de işsizlik oranlarını düşüren, diğer taraftan üretimi arttıran, üretimi artınca ihracatı artan, rekabeti artan güçlü bir ülke, Türkiye’nin ekonomisini çökertmekle ilgili kurdukları tuzakların da bozulduğu bir yıl olacak” şeklinde konuştu.

Kıdem tazminatı ile sendikaların 30 binin altındaki hiçbir teklifi kabul etmeyecekleri yönündeki açıklamaların sorulması üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, “Bu tür konuları seçim öncesi veya referandum atmosferlerinde konuşmak popülizm olur. Biz çalışanımızın mağdur olduğunu görüyoruz. En büyük mağdur olan kitle çalışandır, işçimizdir. İşçilerimizin yüzde 85-90’ı kıdem tazminatından yararlanamıyor. Bu geniş kitlenin mağdur olmayacağı, hakların korunduğu, şeffaf, güçlü, sürdürülebilir bir sistemi referandumdan sonra gündemimize getirecek ve onların mutlu olduğu, her iki tarafın da sürdürülebilir şeffaf bir sistemi oluşturma gayreti içerisindeyiz” cevabını verdi.