İŞVERENİN İŞÇİYİ İSTİFAYA ZORLAMASI VE İŞÇİNİN TAZMİNAT HAKKI

İŞVERENİN İŞÇİYİ İSTİFAYA ZORLAMASI VE İŞÇİNİN TAZMİNAT HAKKI  içinde bulunduğu psikolojik buhran ve stresten kurtulmak için aniden karar alıp istifa dilekçesi yazmaktadır. İşçi,


İŞVERENİN İŞÇİYİ İSTİFAYA ZORLAMASI VE İŞÇİNİN TAZMİNAT HAKKI

İŞVERENİN İŞÇİYİ İSTİFAYA ZORLAMASI VE İŞÇİNİN TAZMİNAT HAKKI  içinde bulunduğu psikolojik buhran ve stresten kurtulmak için aniden karar alıp istifa dilekçesi yazmaktadır. İşçi,  yılların verdiği emeği bir kalemde silip atmaktadır. İşçi,  ilerleyen zamanda da istifa dilekçesi nedeniyle hakkı olmadığını zannederek işverenden herhangi bir hak talep etmemektedir.
Halbuki durum bu şekilde değildir. Yargıtay,  işçi istifa dilekçesi vermiş olsa da Mahkemelerin mutlaka işçinin istifasının arka planını araştırıp tarafların sunduğu delillere göre karar vermesi gerektiğini vurgulamıştır. Eğer işçi,  yazılı veya tanık yoluyla istifanın aşağıda belirtilen şekilde olduğunu ispat ettiği takdirde işçinin,  istifanın haklı olduğunu ve işçi tazminatlarını hak etmiş olduğuna karar vermektedir.
*İşçinin alt seviyede olan işlere verilmesi durumunda işçinin işi bırakması (Tanıkla ispat edilebilir) * İşçinin gerçek aldığı maaşın bordroda farklı olarak gösterilmesi (Tanık ve emsal ücret araştırması ile ispat edilebilir)
*İşçinin fazla mesai yapıp ücretlerinin ödenmemesi veya bordroda belirtilmemesi (Tanıkla ispat edilebilir)
*Genel ve resmi tatil ücretlerinin çalışılması ve ücretlerinin işçiye ödenmemesi ve bordro da gösterilmemesi halinde (Tanıkla ispat edilebilir)
*Dini bayramlarda işçinin çalışması ve ücretlerinin ödenmemesi ve bordroda gösterilmemesi (Tanıkla ispat edilebilir.)
*İşçinin maaş ve asgari geçim indirimi alacağını 20 gün içinde ödenmemesi (Maaşının ödendiği işverence ispat edilir)
*İşi bırakmak istemediği halde,  savcılık ve polise bildirileceği tehdidi ile alınmış istifa dilekçesi (Tanıkla ispat edilir)
*İşe girerken işçiden alınan tarihsiz istifa dilekçesi (Tanıkla ispat edilebilir)
*Yol,  yemek,  ikramiye ve diğer sosyal haklarının tek taraflı elinden alınması ve 6 gün içinde işçinin işi bırakması (Tanıkla ispat edilebilir)
*İşverenin nakil yetkisi olduğu halde işçiyi yıldırma politikası uygulayarak ve işverenin hakkını kötüye kullanarak işçiyi farklı işyerine çalışmaya göndermesi (tanık ispat edilebilir)
*İşveren veya vekilinin küfür veya hakareti veya cinsel tacizleri halinde işçinin işi bırakması (Tanıkla ispat edilebilir)
İşverenin psikolojik baskısı olması halinde işçilere asıl tavsiyemiz şudur. İşverenin istifaya zorlanması halinde mutlaka işvereni,  noter marifetiyle yapılan baskı nedeniyle uyarılması ve bu baskının son bulmaması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne ve İş Mahkemesine şikayette bulunacağını  ihtar edilmesini aksi halde iş akdini feshedeceğini ihtar edebilir. Noter ihtarına rağmen işveren,  işçi üzerinde psikolojik baskıyı arttırmış ise işçi işvereni,  iş müfettişliğine şikayet edebilir ve aynı zamanda iş akdini yazılı veya sözlü feshedebilir.
 
Yazar       : Av. Suat YURDSEVEN