ÜLKER'İN KARAMAN'DAKİ FABRİKASI DA PLADİS BÜNYESİNDE

Yıldız Holding, Ülker Bisküvi'nin önce yüzde 21'lik hissesini ardından da yüzde 30'luk hissesini İngiltere merkezli..

ÜLKER’İN KARAMAN’DAKİ FABRİKASI DA PLADİS BÜNYESİNDE

Yıldız Holding, Ülker Bisküvi'nin önce yüzde 21'lik hissesini ardından da yüzde 30'luk hissesini İngiltere merkezli iştiraki olan Pladis Foods'a sattı.

Pladis, Yıldız Holding'in Londra'da kurulu iştiraki konumunda bulunuyor. Merkezi İngiltere'de bulunan Pladis bünyesinde Ülker'in yanı sıra, Godiva ve McVitie's markalarını da barındırıyor.

2 MİLYAR TL'YE SATIŞ YAPTI

Geçtiğimiz günlerdfe Yıldız Holding, Ülker Bisküvi'de bulunan sermayenin yüzde 30'una denk gelen 102,6 milyon adet hissesini 2 milyar dolar karşılığında Pladis Foods Limited'e satışını gerçekleştirdi.

Ülker Bisküvi'nin açıklamasına göre, borsa dışında gerçekleşen alım işleminde pay başına fiyat 19.5 lira olarak belirlendi. Yıldız Holding, söz konusu satış işlemini atıştırmalık kategorisindeki varlıklarını, istiraki Pladis bünyesinde toplama stratejisinin devamı olarak gerçekleştirdiğini belirtti.

Yıldız Holding, Aralık 2016'da da Ülker Bisküvi'nin yüzde 21'ine karşılık gelen 71.82 milyon adet hisseyi Pladis'e satmıştı. Son gerçekleşen satışla bu oran % 51'e çıktı. Yüzde 51'i Pladis Foods Limited bünyesine geçen Ülker Bisküvi'nin yüzde 41.52'si borsada işlem görüyor, yüzde 7.48'i ise Yıldız Holding İştirakleri ve Ülker aile üyelerine ait.

ŞİRKETLER LONDRA'DA PLADIS'LE BIRLEŞTI

Yıldız Holding, bisküvi, çikolata, şekerleme işlerini, 2016'da Londra merkezli Pladis adıyla tek bir global şirket altında birleştirmişti. Son hisse satışıyla Ülker de Pladis'in oldu.

BİSKOT ŞİRKETİ DE BÜNYESİNDE 

Türkiye çapında önde gelen şirketler arasında yer alan Ülker Bisküvi A.Ş.’nin iştiraki pozisyonunda bulunan Ülker Çikolata A.Ş Biskot Bisküvi A.Ş, Atlas Gıda Pazarlama A.Ş, Reform Gıda A.Ş, Godiva Belgium BVBA gibi çok sayıda şirket yer alıyor. Yıldız Holding bünyesinde 56 bin çalışan yer alırken, 16 bin çalışanda Türkiye dışında yer alıyor. 

Geçtiğimiz günlerde Murat Ülker, Gözde Girişim ’de sahip olduğu ve yüzde 11,9 hisseye denk gelen 45,8 milyon adet payın tamamını Yıldız Holding’e satmıştı. Murat Ülker konuyla ilgili olarak KAP’a yaptığı açıklamada; "27 Aralık 2017 tarihinde Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları ile ilgili olarak 26 Aralık 2017 tarihli seans kapanış fiyatı olan 5,61 TL/pay üzerinden 45.817.106,01 adet satış işlemi tarafımca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesinde paylarım/oy haklarım % 0,00 sınırına düşmüştür.” ifadelerini kullandı.

BİSKOT HAKKINDA

Biskot Bisküvi Gıda San. ve Tic. A.Ş. Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nde dört ve İstanbul Silivri'de bir olmak üzere toplamda beş ayrı fabrikada faaliyet göstermektedir. Biskot Bisküvi Gıda San. ve Tic. A.Ş.; 1985 yılında kurulan Karsa Bisküvi Ltd.Şti. nin 1999 yılında unvan değiştirmesiyle Biskot Bisküvi Gıda San. ve Tic. A.Ş. oldu.

Biskot Bisküvi, 135 bin m² açık alanı ve 120 bin m² kapalı alana sahip olup, son yıllarda yaptığı yatırımlarla yıllık üretim hacmini 150 bin tona çıkardı.

Biskot Bisküvi’nin ürün portföyünde bisküvi (sade bisküvi, kremalı bisküvi, spesiyal bisküvi, bebe bisküvi), gofret, kek (kişisel kek, ıslak ve spesiyel kek, aile tipi kek), çikolata (solid çikolata, ikramlık çikolata), krem çikolata ve çikolata kaplamalı (çikolata kaplamalı gofret, çikolata kaplamalı pasta, çikolata kaplamalı bar) ürünler bulunuyor.

Biskot Bisküvi Ülker, Halk ve Karsa markalarının yanı sıra “özel etiket” tabir edilen özel ürünler de üretmişti.

Biskot Bisküvi, “TSE-ISO-EN 9000 Kalite Yönetim Sistemi,” “TSE-ISO-EN 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi,” “TSE-ISO-EN 14000 Çevre Yönetim Sistemi,” “IFS International Food Standart” ve “BRC - Global Standart For Food Safety” kalite belgelerine sahip olduğu öğrenildi.

Ayrıca İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan araştırmada Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 2012 yılında 120. sıraya yükselmişti.

Biskot Bisküvi sosyal sorumluluk projesi dahilinde 2007'de başlayıp 2009'da bitirip MEB'e bağışladığı Karsa bisküvi nin kurucusu rahmetli Abdullah Tayyar'ın ismini taşıdığı Anadolu lisesini yaptırmıştı.

İHRACAT AĞIRLIKLI

Karaman bölgesi ve Biskot ihracat açısından çok önemli bir bölge. Biskot üretiminin 3’te 1’i Irak, Yemen, Almanya, Senegal, İsveç, Cezayir, Çin başta olmak üzere 74 ülkeye ihraç ediliyor. Pladis Türkiye Başkanı Mete Buyurgan’ın sözleriyle, “Bu fabrikada çalışanlar, Carlisle ya da Yeni Delhi’deki fabrikalarla birlikte ortak projelere imza atacak network’e sahip.”

Karaman’daki fabrikayı önemli kılan bir başka şey de bu şehirde ilk defa bir fabrikanın sendikal örgütlenmeyi başarmış olması. Çünkü şehir sendikaya karşı dirençli, işçilerin anlattığına göre bir kez sendikalı olanı başka hiçbir fabrika işe almıyor. Öz Gıda-İş Sendikası’nın çalışmaları sonucu Biskot, Karaman ilinde ilk defa Karaman merkezli bir gıda şirketi olarak örgütlenmiş, 2 bin 500 işçi sendikalı olduğu da öğrenildi.