Zirai Dona Dikkat!

İlimizde hava sıcaklıklarının gece saatlerinde düşmesi sonucu zirai don bekleniyor.

Bu geceden itibaren pazar sabahına kadar hafif ve yer yer orta kuvvette zirai  don riski bulunduğundan çiftçilerimizin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Meyve Yetiştiriciliğinde Don Zararı ve Korunma Yolları

Bitkilerin temel fizyolojik yaşam olayları üzerine en etkili iklim faktörü sıcaklıktır. Bahçe bitkilerinin gelişebilme sıcaklıkları yaklaşık olarak 5-36 0C'dir.Düşük sıcaklıkların bitkilere olumsuz etkisi don zararı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Don zararı ise suyun donma sıcaklığının  altındaki sıcaklıklarda oluşur ve bütün bitkilerde zarar yapar.

Don zararı, oluştuğu döneme kış soğukları,ilkbahar geç donları,sonbahar erken donları olarak  üçe ayrılır.

Kış süresince dinlenme halinde bulunan meyve ağaçlarında kış soğukları nedeni ile sıcaklığın çok düşük sıcaklıklarda seyretmesi tür ve çeşide bağlı olarak farklı derecelerde öncelikle çiçek tomurcuklarından başlayarak hasara sebep olabilmektedir. Gövde ve ana dallar  oldukça düşük sıcaklıklara dayanabilmektedir. Genç dallar ve çiçek tomurcukları daha yüksek sıcaklıklarda zarar görmektedir. Elmada gövde ve ana dallar -35,-40 oC,

Kirazda -30,-40 oC, Erikde -20, -25 oC ye kadar dayanabilmektedirler.

İlkbahar geç donları iç bölgeler ile İlimiz gibi  geçit yörelerinde zaman zaman zarar oluşturmaktadır.

Tomurcukların düşük sıcaklıklara en hassas oldukları dönem tomurcuk patlaması dönemidir. Elma ve Kirazın değişik ilkbahar gelişme dönemlerinde dayanabildikleri minimum sıcaklık değerleri şöyledir:
 

ElmaTomurcuk PatlamasıSıkı SalkımPembe TomurcukTam çiçekÇiçeklenme sonu
% 10 Zarar-7,8-2,8-2,2-2,2-2,2
% 90 Zarar-12,0-6,1-4,1-3,9-3,9
KirazTomurcuk PatlamasıSıkı SalkımBeyaz TomurcukTam ÇiçekÇiçeklenme Sonu
% 10 Zarar-4,0-3,3-2,8-2,2-2,2
% 90 Zarar-10,0-8,3-4,4-3,9-3,9

Sonbahar erken donları ise meyve bahçelerinde henüz tam olgunlaşmamış ürüne ve sürgünlere zarar verebilmektedir. Don zararından korunmak için alınması gereken tedbirleri aktif ve pasif tedbirler olarak iki grupta değerlendirmek mümkündür.Yapılan tarım şekli, bitkinin özelliği ve çiftçinin imkanları dikkate alınarak bir veya birkaç metot bir arada uygulanmak suretiyle don zararı önlenebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta doğru ve en etkili metodun seçilerek uygulamanın tam olarak yapılmasıdır.

karaman zirai don