EKONOMİYE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ..

Karaman'da uzun yıllar KMÜ İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulunan ve..

Konya Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde hizmet veren Prof. Dr. Mehmet Alagöz, ekonomist kimliği ile de ülkede ekonomik sorunlara çözüm getirebilecek tavsiyelerini paylaştı.

Prof. Dr. Mehmet Alagöz tavsiye niteliğindeki paylaşımında;

"Ülkemde herkes faiz, altın ve dövizi konuşuyor. Çözümü konuşan sayısı azalıyor. Çözüm için kısa bir  teklifimdir.

1. Acilen kamu tarafından yapılan üretken olmayan harcamalar minimize edilecek.(Park, bahçe, araç, kırtasiye, hizmet binası, vb..).

2. Kamu bankaları kuruluş amaçlarına yönelik kredilere öncelik vermelidir. Çiftçiye ve küçük esnafın üretim maliyetini düşürecek şekilde kredi vermelidir   (taşıt, konut, ihtiyaç ve tüketici kredilerinde düşük faizden vazgeçmeli)

3. Tarım, sanayi ve hizmet sektöründeki girdi maliyetleri üzerindeki tüm dolaylı vergilerden(KDV, ÖTV, vb) muafiyet tanınmalıdır.

4. Özellikle asgari ücret üzerinden alınan vergiler geçici veya sürekli olarak azaltılmalıdır.     

5. Türkiye'de yurtiçi katma değer ile üretilebilen ürünlerin ithalini zorlaştıracak düzenlemeler yapılmalıdır.

6. Özellikle büyük şirketlerin kurumlar ve Gelir vergi ödeme kültürü geliştirilmelidir.                 
7. Ülkedeki sermaye inşaat sektöründen ziyade  reel üretimin sürekli olarak  artmasına imkan verecek yatırımlara yönlendirilmelidir. Döviz kar garantili ve kamu bankası destekli KÖi projeleri yeniden düzenlenmelidir.                                                                                     

8. Kamu kurumları planlama sürecinde aktif olmalı ve yaptıkları planlamalardan sorumlu tutulmalıdır.

9. Milli ve Manevi değerlerine, Türk Tarihine yakışır, daha fazla  likayatli insanı yetişmenin çabasında olmalıyız."tekfli ve temennisinde bulundu.