ESOGÜ'de "Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler" Konulu Konferans Düzenlendi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Medeniyet Kulübü tarafından 'Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler' konulu konferans düzenlendi.

ESOGÜ İİBF Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, akademisyenler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Vali Çakacak, “İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır.” inancı ile “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumu’nun öneminden bahsetti. Kamu Denetçiliği Kurumunun halkın ücretsiz avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermekte olduğunu dile getiren Vali çakacak, İnsan hak ve hürriyetleri koruma yönünden eskiye nazaran Türkiye’nin çok büyük mesafeler aldığını söyledi.
 
Vali Çakacak, “Biz, inancımız, kültürümüz ve devlet geleneğimizden dolayı insan hak ve özgürlüklerini tarihsel süreç içerisinde her şeyin üstünde tutmuş bir milletiz. Çünkü bizim inancımız insanı eşrefi mahlûkat görür, yaratılmışların en şereflisi görür. Bizde kamu hizmeti yaparken; halka hizmet hakka hizmet düşüncesinden hareketle görevimizi yapmaya çalışırız. Dolayısıyla insan hak ve özgürlükleri bağlamında Türkiye, dünyada hiçbir devletten geri değildir.” dedi.
 
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un Ombudsmanlıkla ilgili bilgi ve birikimini üniversite öğrencileriyle paylaşacağını aktaran Vali Çakacak, konuşmasını konferansın verimli geçmesi dileğiyle bitirdi.
 
Daha sonra konuşan ESOGÜ Rektörü Şenocak ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Medeniyet Kulübü tarafından düzenlenen konferansa katılan herkese teşekkürlerini iletti.
 
Ombudsmanlığın kuruluşunda, Osmanlı Devleti yönetim geleneğinin ve denetim yapısının önemli esin kaynağı olduğunu bildiren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da gerçekleştirdiği konferansta, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Anayasamızın 74. maddesinde yer aldığını söyledi.
 
Ombudsmanlığın “Ara Bulucu” anlamına geldiğini aktaran Kamu Başdenetçisi Malkoç, “Günümüzde; özgürlükçü, çoğulcu, hoşgörülü, şeffaf ve hukuka bağlı demokrasilerde denetim ve iyi yönetim ilkeleri önem arz etmektedir. Bu açıdan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir denetim mekanizması olan Kamu Denetçiliği Kurumu, kamu hizmetlerinin işleyişini bağımsız ve etkin bir şikayet mekanizmasıyla denetlemekte olup başvuruları, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden incelemekte ve araştırmaktadır.” diye konuştu.
 
Konferansın son bölümünde Kamu Başdenetçisi Malkoç, öğrencilerin merak ettiği konulara içtenlikle cevap verdi.