Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden kütüphane mekânlarına çağdaş yaklaşımlar

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen 'Kütüphane Mekânlarına Yönelik Çağdaş Yaklaşımlar' başlıklı serginin açılışı, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi'nde gerçekleşti.Sergiye,...

Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Kütüphane Mekânlarına Yönelik Çağdaş Yaklaşımlar” başlıklı serginin açılışı, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi’nde gerçekleşti.

Sergiye, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nuray Özarslan, İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Kaptan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

İç Mimari Proje III dersi kapsamındaki çalışmalardan meydana gelen tasarımların yer aldığı sergide, projeler 9 kişilik bir öğrenci ekibince hazırlandı. Ekibin danışmanlığını ise Yrd. Doç. Dr. Özge Kandemir ve Arş. Gör. Emre Uysal üstlendi. Öğrencilere başarılarından dolayı belgelerini takdim eden Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ödül töreninin ardından yaptığı konuşmada projelerin önemine dikkat çekti. Anadolu Üniversitesi Kütüphanesinin, üniversitenin en verimli çalışan birimi olduğunu kaydeden Rektör Gündoğan, kütüphanenin 2016 yılında 1.5 milyon ziyaretçi ağırladığını sözlerine ekledi.

“Ders çalışmak isteyen öğrenciye, ‘Hayır çalışamazsın. Yer yok.’ demek bizleri üzer”

Anadolu Üniversitesi kütüphanesinin işlevselliği ve akademik ortama sunduğu katkıya da değinen Rektör Gündoğan, kütüphanelerin en değerli mekânlar olduğunu dile getirdi. Rektör Gündoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ben bu haliyle de kütüphanemizi beğeniyorum Elbette kütüphanemiz için yeni ve çok çeşitli düşüncelerimiz var. Kütüphanemiz yoğun olarak kullanılmakta. Hatta öyle ki zaman zaman lise öğrencilerini bile görmek mümkün. Bu bakımdan değerlendirmek gerekirse kütüphaneler aslında kamuya açık yerlerdir. Ders çalışmak istiyorum diyen bir öğrenciye ‘Hayır, çalışamazsın. Yer yok.’ demek bizleri üzer. Yeni birtakım düzenlemeler yapmayı düşünüyoruz ama zamanı var. Kendi öğrencilerimiz tarafından kütüphane tasarımlarını görmek de çok daha anlamlı. Ben tüm öğrencilerimize ve hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm çalışmalar başlı başına değerli ve güzel çalışmalar olmuş. Tüm öğrencilerimizi kutluyorum.”

9 kadın öğrenci 8 Mart’ta buluştu

“Süreç, Anadolu Üniversitesi kütüphane mekânlarına yönelik bir proje konusu verilmesiyle başladı. Özde amaç, Anadolu Üniversitesi Kütüphanesinin imkânlarının genişletilmesi adına alternatiflerin ortaya konmasıydı” diyen Yrd. Doç. Dr. Özge Kandemir, Anadolu Üniversitesi Kütüphanesinin hem imkânları, hem öğrencisi hem de öğretim elemanlarıyla Eskişehir başta olmak üzere tüm ülkeye destek sağlayan bir birim olduğunu belirtti.

Projenin, kütüphanenin özgün mimarisine çağdaş dokunuşlarla nasıl bir bakış açısı sağlanabileceği üzerine geliştirmeler sonucunda ortaya çıkan bir çalışma olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Kandemir, projeyi 9 bayan öğrenci ile gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Ortaya çıkan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kandemir, “Bugün Dünya Kadınlar Günü olması dolayısıyla ayrıca mutlu olduk. Çünkü çalışmamızda kadın öğrencilerimiz yer aldı. 9 kadın öğrenci 8 Mart’ta buluşunca bizler de ayrıca bir motivasyon kazandık. Üniversitemize, rektör hocamız başta olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Projelerin henüz herhangi bir uygulama adına değerlendirilmediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kandemir, “Çalışmalarımız, şu an itibariyle üzerine düşünmek için bir zemin oluşturdu. Böyle bir uygulama beklentisi için henüz çok erken. Eğer kuruma bir katkısı olursa çok mutlu oluruz. Ama bu amaçla yapılmadı ve sadece Mimarlık ve Tasarım Bölümü öğrencilerinin kendilerini geliştirme imkânı bulmaları için uygulandı. Bu ortamı yaşamak bile bize önemli bir moral motivasyon kaynağı oldu” dedi.

Sergi, 15 Mart Çarşamba gününe kadar ziyarete açık olacak.