Uyuşturucu İle Mücadele Hakkında Muhtarlara Bilgi Verildi

Eskişehir Valiliğinin koordinasyonunda ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinin katkılarıyla düzenlenen 'Uyuşturucu İle Mücadele Muhtarlar Toplantısı' ESOGÜ İİBF Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Vali Özdemir Çakacak, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, Yeşilay Eskişehir Şube Başkanı Dr. Sıtkı Karaca ve mahalle muhtarları katıldı.
 
Toplantıda uyuşturucu ile nasıl mücadele edileceği ve muhtarların üzerlerine düşen görevler hakkında bilgiler verildi.
 
Uyuşturucuyla mücadele ile ilgili topyekûn bir mücadele stratejisinin başlatıldığını belirten Vali Çakacak, uyuşturucudan elde edilen kazancın tamamının terör örgütlerine gittiğini söyledi.
 
Her ay rutin olarak yapılan toplantılarda muhtarlarla bir araya geldiklerini hatırlatan Vali Çakacak, programın açılışında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
 
“Kaymakamlarımızın ve kolluk birimi amirlerimizin de aramızda bulunduğu, “uyuşturucu ile mücadele’nin odak noktası olacağı bu toplantının Eskişehirli vatandaşlarımız, özellikle de gençlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
 
Devletimiz ve hükümetimiz, vatandaşlarımızın devletine ihtiyaç duyduğunda ilk önce kapısını çaldığı siz muhtarlarımıza büyük teveccüh göstermekte; başta Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, gerekse valiler ve kaymakamlarımız olarak bizler her fırsatta sizlerle bir araya gelmeye çalışmaktayız.
 
Muhtarlarımız, geçmişi yaklaşık iki yüz yıl eskiye dayanan köklü bir müessesenin temsilcileridir. Muhtarlarımızın mesai mefhumuna bağlı olmaksızın haftanın yedi günü, günün yirmi dört saati görevlerinin başında olduklarını biliyoruz. Sizler devletimiz için önemli vazifeler icra ediyorsunuz. Bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer taraftan ülkemizde demokrasinin hem gelişmesi, hem de yaygınlaşmasında önemli bir rol oynuyorsunuz. Sizlerin ilimizin uyuşturucu ile mücadelesinde de kıymetli katkılar sunacağınızdan kuşku duymuyoruz.
 
Uyuşturucu, bir milletin geleceği olan gençleri hedef almakta, maddi zarar vermenin ötesinde gençleri ailesinden, eğitiminden, sosyal ve toplumsal hayattan koparmaktadır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı, gençlerimizi uyuşturucu belasından korumak, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için uyuşturucuyu her boyutu ile irdelemek ve ne yapılması gerekiyorsa yapmak noktasında toplumun tüm kesimleri titizlik göstermek mecburiyetindeyiz.
 
Gerek İçişleri Bakanlığımız, gerek kolluk kuvvetlerimiz eliyle Valiliklerimiz bu konuda oldukça titizdir. İnşallah bu toplantı vesilesiyle uyuşturucu ile mücadelede kararlılığımızı bir kez daha tekrar etmiş ve mücadelemizi daha üst seviyeye taşımak için yapılacaklar noktasında toplumun tüm kesimleri ile birlikte fikir teatisinde bulunmuş olacağız.
 
Sunulara geçmeden  önce geride bıraktığımız 2018 yılına dair bazı değerlendirmeler yapmak istiyorum. İlimizin genel güvenliği ve uyuşturucu ile mücadelesi bağlamında özet olarak şunları söyleyebilirim:
 
Eskişehir’in her yerinde gece ve gündüz kesintisiz olarak güvenliği sağlamak için 3 bine yakın polis ve 500 yakın da jandarmamız ile yirmi dört saat esasına bağlı olarak büyük bir uyum, çalışma azmi ve özveri içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
Güvenliği sağlamak için ilimizin girişlerinde ve birçok noktasında kesintisiz yol arama ve kontrol faaliyetlerini, terör örgütleriyle etkili bir mücadeleyi, her türlü kaçakçılık ile mücadeleyi, organize suç örgütleriyle mücadeleyi; uyuşturucu ticareti, dağıtımı, kullanımı ile mücadeleyi, trafik suçlarıyla mücadeleyi; riskli park, cadde, sokak ve benzeri yerlerin denetimi dâhil olmak üzere okullarımızın, 3 üniversitemizdeki 75 bin civarındaki öğrencimiz ile bunların yanında yaklaşık 150 bin civarındaki üniversite öncesi kademelerdeki öğrencimizin güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine de büyük bir ciddiyetle devam ediyoruz.
 
Tüm bunların yanında vatandaşlarımızın en sık vakit geçirdiği yerlerden olan AVM’ler, umuma açık eğlence ve istirahat yerleri, park ve bahçeler dâhil olmak üzere hayatın her noktasına dokunan alanlarda güvenlik hizmetlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için kolluk kuvvetlerimiz gece gündüz çalışmaktadır. 
 
Genel güvenlik önlemlerinin yanında en çok üzerinde durup titizlendiğimiz bir başka konu ise uyuşturucu ile mücadeledir. Bu konuda da Eskişehir’de birçok tedbir aldık ve çalışma yaptık.
 
Uyuşturucu ile mücadele devlet yöneticilerimizin öncelikli olarak odaklandıkları konuların başında gelmektedir. Ülkemizin terör örgütlerine karşı verdiği çok boyutlu, kararlı ve başarılı mücadelesi bu örgütlerin gerek finansmanında gerekse insan kaynağının temininde kullandığı uyuşturucu ticaretini büyük oranda engellemiştir.
 
İlimizin genel durumuna baktığımızda 2018 yılında uyuşturucu ile mücadele kapsamında 834 olay gerçekleşmiş olup, 1230 kişiye işlem yapılmış ve 135 kişi tutuklanmıştır. Tüm bu olaylarda çeşitli uyuşturucu maddeler ele geçirilmiştir.
 
112 Komuta Kontrol Merkezine madde kullanımı ön tanısı ile 642 başvuru yapılmış; 291 adet hastaneye nakil, 220 adet nakil reddi, 13 yerinde müdahale, 44 olay yeri terk, 28 adet polise teslim şeklinde sonuçlandırılırmıştır.
 
Hastane AMATEM Polikliniğine başvuran hastaların ayakta ve/veya yatarak tedavisi sağlanmaktadır. AMATEM Polikliniği ve AMATEM Servisi İlimiz Yunus Emre Devlet Hastanesinde hizmet vermeye devam etmektedir. AMATEM Polikliniği’ne 2018 yılında 2.292 kişi ayaktan, 244 kişi yatarak tedavi başvurusunda bulunmuştur ve tedavi edilmiştir.
 
Bilindiği üzere; 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayımlanmış olup, kurulumuz üyesi kurum ve kuruluşların iştiraki ile Eskişehir ili 2019 yılı İl Eylem Planı hazırlanmış ve hazırlanan eylem planı çerçevesinde mücadele sürdürülmektedir.  
 
Bu çalışmalarımız sırasında Cumhurbaşkanımızın, İçişleri Bakanımızın desteklerini hep yanımızda hissettik. Bu destek benim mesai arkadaşlarımın ve kolluk kuvvetlerimizin moral ve motivasyonunu hep yükseltmiştir. Güvenlik hizmetinin en güzel şekilde yapılmasına, kamu düzeninin sağlanmasına, insanımızın her türlü tehdit ve tehlikeden uzak bir şekilde hayatını yaşamasına yönelik olarak yapılan bu çalışmalarda devlet büyüklerimizin desteği, mücadele azmini artırmaktadır.
 
Bu duygu ve düşüncelerle toplantımızın Eskişehir’imizin güvenliğinin sağlanmasına, uyuşturucu ile etkin mücadele edilmesine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyor; muhtarlarımızın da daha aktif bir şekilde yer alacağı mücadelemizin 2019’da daha başarılı sonuçlar doğurmasını umuyor, sözü sizlere bırakıyorum.”
 
3 yıl içerisinde 52 ülkede Yeşilay Şubeleri açtıklarını kaydeden Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk ise yaptığı konuşmada, “21’inci yüzyıl iki tane bela ile uğraşıyoruz. Birisi terör, diğeri ise uyuşturucu maddedir. Terör ve uyuşturucunun aslında çok sıkı da bir ilişkisi vardır. Dolayısıyla bu mücadelenin her ayağında bizlerin, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının olması gerekiyor. Karşımızdaki düşman çok büyük. Gerçekten yapılacak çok şey var. Yeşilay olarak bizler de özellikle son dönemlerde gerek yöntem, bakış açısı, mücadele gücümüz gerçekten önemli adımlar attık. Ama şunun altını çizerek söylüyorum, özellikle uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede tek başına devletin, STK’ların bir başarı elde etme ihtimali yok. Dünyanın her yerinde bu bir musibet, beladır. Yine dünyanın her yerinde ortak çalışma yapılarak aşılabilecek bir sorundur. Hatta öyle bir duruma geldi ki, dünyada bazı ülkeler, ‘Bazı maddeleri serbest bırakalım. Verelim kurtulalım’ hesabı yapmaya başladılar. Bu noktada da dünya ile mücadelemiz devam ediyor. Yeşilay sadece Türkiye’de bu mücadeleyi veren bir STK değil, özellikle bireylerin bağımlı olmasını önleme açısından mücadele veren, bunu da yaklaşık 3 yıl içerinde 52 ülkede Yeşilay Şubeleri açarak büyük bir çaba gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.” dedi.
 
Açılış konuşmalarından sonra İl Emniyet Müdür Yardımcısı Aydın Ayhan ve Yeşilay Eskişehir Şube Başkanı Dr. Sıtkı Karaca uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.
 
Görüş ve önerilerin ardından toplantı sona erdi.