Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Başta ev hanımları olmak üzere herkes vaktinin büyük çoğunluğunu evde veya iş yerlerinde geçiriyor. Bu ortamların temiz olması hijyen ve sağlık açısından son derece önemlidir.

Bu ortamların temiz olması hijyen ve sağlık açısından son derece önemlidir. Düzenli temizlenmeyen yerler dekorasyonları ne kadar güzel olursa olsun hem kötü bir görünüme hem de pis bir ortamda bulunmanıza neden olur.

Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev temizliğine en çok kullanılan odadan başlamak daha faydalı olacaktır. En çok kullanılan oda daha kirli olacağından temizliği daha uzun sürer. Diğer odaların temizliği daha kısa süreceğinden üşenmezsiniz. Odanızda halı varsa öncelikle halıyı temizlemeli ve ardından halıyı kaldırdıktan sonra yerleri kokulu bir zemin deterjanı ile silmelisiniz.

Temizliğe başlanacak yerlerin başında mutfak yer alıyor. Yemek yaparken, yemek yerken ocak yağlanıyor, etraf dağılıyor ve kirleniyor. Mutfağı temizlerken kesinlikle temiz su kullanmalısınız. Suyun pis olması temizlik sonrasında mutfakta kötü bir kokuya neden olabilir. Mutfak, koku çekme konusunda son derece hassastır. İlk olarak yerleri silin. Daha sonra kilim veya halıyı temizleyin. Ocak ve lavaboyu temizlemezseniz kötü kokular geçmeyeceğinden bu yerleri özenle temizlemelisiniz.

Bir diğer temizlenmesi gereken yer ise yatak odasıdır. Akşam yorgunluğuyla uyku bastıracağından gündüz temizlenmesi daha iyi olacaktır. Yatak odasını temizlerken odanın ortasına mum koyabilirsiniz. Mum kötü kokuları içine çekeceğinden odanız daha güzel kokar.

Temizlik sırasında sık sık suyu değiştirmenizde fayda var. Suyun pis olması yaptığınız temizliğin boşa gitmesine hatta daha kötü hale gelmesine sebep olabilir.

Ev Temizliğinin Püf Noktaları

Yatak odanızı temizlerken eğer çok vaktiniz yoksa dolap içlerini daha sonra temizlemeniz temizlik süresini kısaltacaktır.

Yatak odası temizliğine başlarken ilk olarak yatak çarşafı, yastık kılıfı ve yatak örtünüzü yıkayın. Mevsime göre uygun örtü veya kılıfları seçtikten sonra oda temizliği bittiğinde sermeniz daha faydalı olacaktır.

Her oda için geçerli olan temizliğin ilk maddesi tozları temizlemektir. Tozların önceden temizlenmesi yere dökülecek tozlar varsa zemin temizlendikten sonra dökülmesini engelleyecektir.

Temizleyeceğiniz odayı havalandırmak en az temizlik kadar önemlidir. Temizlik için kullanılan malzemeler her ne kadar hijyen için gerekli olsa da içerisinde kimyasal maddeler içerir. Sürekli bu kimyasal maddelerin oluşturduğu kokuları solumanız size zarar verebilir.

Vitrin ve kitaplık gibi yerlerin temizliği uzun zaman alır. Dilerseniz toz alma fırçası kullanarak bu süreyi kısaltabilirsiniz.

Kullandığınız temizlik malzemelerine dikkat edin. Hangi malzeme hangi amaçla üretildiyse onun için kullanın.

Zemin temizlenirken doğru malzeme kullanmaya özen gösterin. Yanlış malzeme kullanılması zemine zarar vereceğinden dikkatli olunmalıdır.

Duvarlar evlerin dekorasyonunu gösteren en önemli unsurlardan biridir. Bu sebeple ev temizliği yaparken duvarlarıda silmeyi ihmal etmeyin.

Etrafı düzenli olarak toplamanız evi detaylıca temizlemeye karar verdiğinizde zaman kazanmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda misafiriniz geldiğinde de aceleyle etrafı toparlamak zorunda kalmazsınız.

Kaynak: https://ankaragundem.com.tr/ozel-haber/ayna-temizligi-nasil-yapilir-aynada-iz-birakmadan-temizlik-yapma-h1607.html