"FATİH'İN DÜŞÜ" GERÇEK OLUYOR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, seçim döneminde yapma sözü verdiği, 'Fatih'in Düşü' isimli proje ile ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını ve yapım aşamasına geldiklerini söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, seçim döneminde yapma sözü verdiği, “Fatih’in Düşü” isimli proje ile ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını ve yapım aşamasına geldiklerini söyledi. 4 bin metrekarelik bir alanda II. Bayezit Külliyesi karşısında gerçekleştirilecek projenin Edirne’ye yeni bir turizm destinasyonu olarak kazandırılacağını belirten Gürkan, “II. Bayezid biliyorsunuz ki Fatih’in oğlu. Böylece yüzyıllar sonra baba ve oğlu o alanda buluşturmuş olacağız.  Edirnemize ve ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

    Yerel seçimler öncesinde Edirne Belediyesi’nin lansmanını gerçekleştirdiği ve video görselleri ile herkeste büyük merak uyandıran, “Fatih’in Düşü” projesi gerçek oluyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’de doğan, Edirne’de iki defa tahta çıkan Fatih Sultan Mehmet’in hatırasına saygı için, şehre yeni bir turizm destinasyonu yaratacak projenin yapım aşamasına geldiğini söyledi. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin son yıllarda İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turistin geldiği bir şehir olduğunu hatırlatarak, yine Edirne’ye turizm açısında değer katacak, “Fatih’in Düşü” isimli projenin, II. Bayezit Külliyesi yanındaki 4 bin metrekarelik alanda yapılacağını söyledi. Projenin lansmanını seçimlerden önce yaptıklarını kaydeden Gürkan, “Seçim döneminde lansmanını yaptığımız projemizin hazırlıklarının büyük bir bölümü bitti. Fatih Sultan Mehmet Edirne’de 2 kez tahta çıkıyor. İkinci çıkışında yanındakiler, “Padişahım size nasıl hitap edelim” diye kendisine soruyorlar. O da diyor ki, “Bana Edirneli Mehmet deyin”. 2 yıl sonra da İstanbul’u fethedip, “Fatih” ünvanını alıyor. Fatih Sultan Mehmet’in bir cihan padişahı olarak bir çok özelliği var. Tarihçilerimiz bunları dile getiriyorlar. Biz Fatih Sultan Mehmet’in doğum gününde, 30 Mart 2017’de O’nun hatırasına saygı için  Selimiye Camii’nin ön tarafında, İstanbul’un fethinde kullandığı 5,5 metrelik 2 şahi top replikası ike, Fatih Sultan Mehmet’in bronzdan yapılmış heykelini koyduk. Ondan sonra, pandemi dönemi hariç her hafta sonu Cumartesi 50 bin, Pazar 50 bin kişi olmak üzere o alanda insanlarımız fotoğraf çektiriyor. Çünkü arkasında da muhteşem Selimiye Camii var. Yine Mimar Sinan heykeli yanına yapmış olduğumuz Edirne yazısı düzenlemesi de Edirne’nin en güçlü ve kudretli dönemlerinin de bir yansıması oldu. Oraya bir de Fatih Sultan Mehmet’in sözünün yer aldığı bir tabela koyduk. 1400’lü yıllarda Osmanlı’nın kudretli imparatoru, cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet, herşeyin sahibi Fatih Sultan Mehmet diyor ki, “İnsanlara bir derdin var mı, aç mısın, tok musun gibi kulun kula soracağı sorular soracaksınız”. Anlayışa, hassasiyete, hümanizmaya bakar mısınız, muhteşem” dedi.
                Edirne’li Fatih Sultan Mehmet’in bu özelliklerinden dolayı, şehre yine O’nun adını taşıyacak bir turizm destinasyonu kazandırmak için harekete geçtiklerini, bu kapsamda bir proje hazırladıklarını ve bunun da büyük bir bölümünün tamamlandığını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, şimdi de projenin yapım aşamasına geçeceklerini söyledi. II. Bayezit Külliyesi yanındaki alanda yer alacak yeni destinasyona, “Fatih’in Düşü” ismini verdiklerini belirten Belediye Başkanı Gürkan, projenin gerçekleşeceği alanın da büyük bir öneme sahip olacağını söyleyerek, “II. Bayezid biliyorsunuz ki Fatih’in oğlu. Böylece yüzyıllar sonra baba ve oğlu o alanda buluşturmuş olacağız” şeklinde konuştu. Gürkan şunları söyledi:
                “Biz de Fatih Sultan Mehmet’in Edirne’de doğmuş olması, “Edirneli Fatih” ünvanını benimsemiş olması ve Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış olması ve bugün İstanbul ve antalya’dan sonra Türkiye’nin en çok turist çeken şehri olması nedeniyle Edirne’ye yeni bir turistik destinasyon kazandırmak istedik. Bu destinasyonun ismi de, “Fatih’in Düşü”. Fatih’in en büyük düşü, en büyük hayali, en büyük arzusu Peygamberimizin iltifatına mazhar olmak, İstanbul’u fethetmek. Bütün bunlardan yola çıkarak Belediyemizde Şehit Ressam Hasan Rıza’nın en ünlü tablolarından biri olan, “Fatih’in İstanbul Kuşatmasında Gemileri Haliç’ten Karadan Yürütmesi” tablosundan esinlenerek, “Fatih’in Düşü” isimli bir proje yapıyoruz.  Bu projede Edirne Sarayı’nın kapısından giriyorsunuz, sonra büyük bir padişah çadırı göreceksiniz. İçeri girdiğinizde bu tablonun birebir bir replikası olacak. Fatih Sultan Mehmet Osmanlı’nın en gurme padişahlarından birisi, döneminde Osmanlı Sarayı yemekleri gerçekten efsane olmuş. Alandaki ikinci çadırda da bu yemeklerin alakart usulde sunulduğu, “Fatih Mutfağı” olacak. Ayrıca hediyelik eşya çadırı ve Saray-ı Cedide Amire’nin giriş kapısının replikası olacak. Burada haftasonları Osmanlı’daki en önemli törenlerden biri olan ve şehzadenin kılıç kuşanmasını anlatan Gülbank Töreni’ni yapacağız. İkinci Bayezid Külliye’nin karşısındaki 4 bin metrekarelik otopark alanında gerçekleştireceğimiz bu proje ile ilgili herşey tamamlandı ve şimdi yapım aşamasına geçiyoruz. II. Bayezid biliyorsunuz ki Fatih’in oğlu. Böylece yüzyıllar sonra baba ve oğlu o alanda buluşturmuş olacağız.  Edirnemize ve ülkemize hayırlı olsun”.

edirne edirne hava durumu edirne haber edirne erikli edirne ilçeleri