Askeri Robotlar İçin Üzerimize Düşeni Yapmaya Hazırız!

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın uzun süredir merakla beklenen "Robot Asker Projesi" için düğmeye basıldı. "Yeni Dünyanın İnsansız ve Otonom Teknolojilerini Beraber Geliştirelim" durusu ile başlatılan proje Müsteşarlık, Üniversiteler ve Özel Sektör işbirliği ile hayata geçirilecek. Teknolojinin gelişimiyle,

yapay zekâ ve insansı robotların gündelik yaşamımızı dizayn etmeye devam ettiği bu dönemde, insanlığa ve bilime hizmet etmeyi amaçlayan ve ürettiği son insansı robot ADA GH5 ile ulusal ve uluslararası anlamda adından söz ettiren “Dünyanın İlk İnsansı Robot Fabrikası” AKINROBOTICS' den çağrıya cevap gecikmedi.

            Proje hakkında açıklama yapan AKINSOFT - AKINROBOTICS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür AKIN; öncelikli olarak endüstri ve yüksek teknoloji alanına yönelik başlatılan bu projenin önemine dikkat çekerek, memnuniyetlerini belirttiler. 23 yıllık yazılım ve 9 yıllık robotik teknoloji alanlarındaki tecrübeleriyle "robot asker üretim projesi" ni de başarıyla hayat geçirebileceklerini ifade eden AKIN; “askeri amaçlarla kullanılacak olan robotların her tür arazi şartlarına uygun olmasının gerekliliğine vurgu yaparak,  ilk aşamada bu robotların sahip olacakları farklı sensörler ile arama-tarama, taşıma ve nöbet tutma faaliyetleri ile hedef tespit etme gibi görevleri yerine getirebileceğinin” bilgisini paylaştılar. Ayrıca istenildiği takdirde her tür amaca uygun robot üretebilecek teknik alt yapı ve kapasiteye sahip olduklarını ifade eden AKIN; zaman içerisinde robotlara silah yüklemesinin de yapılabileceğinin mümkün olduğunu belirterek, "bu bizim milli otoritemizin kararıdır" şeklinde açıklamada bulundular.

            Robotik Teknolojilerin, öncelikli olarak, “barışçıl amaçlara” hizmet etmeleri hususuna da değinen AKIN; “milli savunma alanında da, yüksek teknolojinin refah seviyesini dünya standartlarına taşımak adına, geçmişten bugüne edindiği tecrübe ile projede yer almaya hazır olduklarını belirttiler.