Buat Nedir?

Apartmanlarda veya evlerde elektrik tellerinin tek bir noktada birleştiği ve bu noktadan dağıtıldığı bölgede yer alan plastik kutu buatdır.

Buat Nedir?

Yeni yapılan kaba inşaatlarda veya şantiyelerde elektrik telleri ile telefon tellerinin tek bir noktada kutu içerisinde toplanıp bu kutu üzerinden dağıtımını sağlayan genel olarak iki çıkışlı fakat son dönemde dört çıkışlı olarak karşımıza çıkan plastik kutulara buat ismi verilir. Sadece günümüzde değil yıllardır büyük bir kolaylık olarak karşımıza çıkan bu faydalı yardımcı eleman birden fazla tesisatı birleştirme sırasında da kulanılır.

Günümüzde kurallara göre hattın buat içerisinde toplanması gerekmektedir. Yani buat dışında toplanması yasaktır. Buatları evimizde odalarda ve genelde salonda tavanın hemen alt kısımlarında görmeniz mümkündür.

Buat Çeşitleri Nelerdir?

Birçok buat çeşidi vardır. Bu buat çeşitleri aşağıdaki şekildedir;

Norm Buat: Dairesel şekilde kullanılan buat türüdür. Farklı çap boyutlarda bulunmaktadır. Genel olarak kullanım şekli 40 ve 70 mm civarındadır.

Kare Buat:Yeni inşa edilen tesisatlarda bağlantıların çok yoğun olarak kullanıldığı bölgelerde kullanılır. En basit örnek apartman dairelerinin dağıtım bölgeleridir. Genelde boyut olarak 10x20 veya 20x20 diyebiliriz.

Sıva Üstü Buat: Bu tür buatlar yukarıda örneğini verdiğim odalarımızda gördüğümüz buat türleridir. Hala daha kullanılsa da özellikle lüks binalarda bu tür buatlar yerini sıva altı buatlara bırakmıştır. Boyut olarak 20 ve 50 mm olarak karşımıza çıkar.

Kontralı Buat:Günümüzde sıkça kullanılan bu buatlarda alt kısımda tek giriş bulunur. Uzunluğu genel olarak 80 milimetredir.

Tünel Buat: Dairesel buat sınıfına giren tünel buatlar, kablolama işlemi yapılırken başlıklarının kesilmesi gerekmektedir.

Çelik Buat: Dayanıklı olmasıyla bilinirler. Dayanıklılık gerektiren yapılarda kullanılır.

Bu buatlar dışında da birçok buat çeşidi vardır. Fakat bunlar genel olarak en çok kullanılan buat çeşitleridir. Ayrıca diğer buat çeşitleri bir kere takıldıktan sonra değiştirilmesi oldukça zor ve masraflı olanlardır.

Buat Fiyatları

Birçok elektrik aksamında olduğu gibi buatlarda da oldukça fazla marka ve model bulunmaktadır. Buat fiyatları markalara göre değişmekle birlikte aynı zamanda da modellere göre de değişiklik göstermektedir. Fiyat olarak net birşey söylememiz doğru olmaz. Söyleyebileceğimiz ortalama buat fiyatları olacaktır. Piyasada 10 liraya buat bulabileceğiniz gibi 100 liraya da buat bulabilirsiniz.

Kalite buat satın almak isterseniz Faz Ticaret adresini ziyaret edebilirsiniz.

buat