İki ayda 67 kadın öldürüldü

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, İzmir Adalet Sarayı önünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle toplandı. Avukat Nuriye Kadan, "2017 yılının ocak ayında 37, şubat ayında ise 30 kadın, erkekler tarafından katledildi. İstanbul ve İzmir'de iki kadın hamileyken öldürüldü. Kadına yönelik şiddetle ve kadın cinayetlerinde her yıl, önceki yıllara oranla ciddi bir artış görülmektedir" dedi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, İzmir Adalet Sarayı önünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle toplandı. Avukat Nuriye Kadan, "2017 yılının ocak ayında 37, şubat ayında ise 30 kadın, erkekler tarafından katledildi. İstanbul ve İzmir’de iki kadın hamileyken öldürüldü. Kadına yönelik şiddetle ve kadın cinayetlerinde her yıl, önceki yıllara oranla ciddi bir artış görülmektedir" dedi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İzmir Adalet Sarayı C kapısı önünde toplandı. ’Her türlü şiddete ve ayrımcılığa karşı birlikte daha güçlüyüz’ yazılı tişörtleri giyen kadın avukatlar ellerinde ’Kadına şiddete hayır’, ’Erkek adalete hayır’, ’Küçük yaşta evliliklere hayır’, ’Haklı şiddet yoktur, şiddete hayır’ yazılı pankartları taşıdı. İzmir Baro Başkanı Avukat Aydın Özcan da kadın avukatlara destek için geldi.

"Kadın ikinci sınıf muamele görüyor"

Burada konuşan Baro Başkanı Aydın Özcan, "Kadınların emeklerinin karşılığını aldığı, erkeklerle eşit bir dünyada yaşamaya hak kazandıkları bir dünyayı harekete geçirmek için her yıl tüm dünyada kutlanıyor ve tüm dünyada kadınların uğramış oldukları haksızlıkları ortadan kaldırılması ve eşit bireyler olarak hayatlarını idame ettirmeleri, vermiş oldukları emek mücadelesinde erkeklerle eşit haklara sahip olmaları amaçlanıyor. Bugün gerek dünyada, gerek ülkemizde kadınlar ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmektedirler. Özellikle son yıllarda kadınlara yönelik şiddet çok ciddi boyutlarda artmıştır. Kadınlar gerek evlerinde gerekse iş ortamlarında şiddete maruz kalmaktadırlar. İzmir Barosu olarak başta buradaki meslektaşlarımız olmak üzere, Türkiye ve dünyadaki kadınların kadınlar gününü kutluyor, eşit hakların hayata geçirilmesini diliyoruz" dedi.

2 ayda 67 kadın öldürüldü

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi sorumlusu ve Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan kadın cinayetlerinin arttığını ve işleniş biçimlerinin vahşileştiğini söyleyerek, "Kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların sık sık gündeme geldiği bir dönemden geçiyoruz. 2017 yılının ocak ayında 37, şubat ayında ise 30 kadın, erkekler tarafından katledildi. Bu kadınlar çocuklarıyla beraber ya da çocuklarının gözleri önünde vahşice öldürüldü. Ocak ayında 32 çocuk annesiz kaldı. İstanbul ve İzmir’de iki kadın hamileyken öldürüldü. Ocak ayında öldürülen kadınların yüzde 70’inin silah ve kesici aletle öldürüldüğü tespit edilmiştir. Kadına yönelik şiddetle ve kadın cinayetlerinde her yıl, önceki yıllara oranla ciddi bir artış görülmektedir" diye konuştu.

Kadınlar bilgilendirilmeli

Şiddetle mücadele için öncelikle toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmaya yönelik etkili politikaların hızla yaşama geçirilmesi gerektiğini dile getiren Avukat Nuriye Kadan, "Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair algıların değiştirilmesi ve farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Şiddete uğrayan, özellikle fiziksel şiddet mağduru kadınların daha iyi, daha etkin korunması gerekmektedir. Ne acıdır ki kadına yönelik şiddet oldukça yaygın, şiddete uğrayan kadın oldukça yalnızdır. Kadınlar, şiddete uğramaları halinde izlemeleri gereken yollar konusunda bilgilendirilmeli, ilgili kurumlardan gereken desteği almaları sağlanmalıdır" ifadelerinde bulundu.