Kadınlar için cam tavan çatladı ama henüz yıkılmadı

Kadınların engellenmiş kariyer ve azimlerini tanımlayan "cam tavan" ifadesinin ilk kullanılışından kırk yıl sonra, 2018 Dünya Kadınlar Günü'nde ACCA, iş dünyası liderlerine 'çeşitlilik ve sosyal hareketlilik konularında gerçek ve ölçülebilir ilerleme gösterilmesi' çağrısıyla dikkat çekiyor.

Bu yıl Dünya Kadınlar Günü nedeniyle gerçekleşecek olan etkinliğin küresel teması, toplumsal cinsiyet eşitliğinden fırsat eşitliğine kadar çeşitli konularda ilerlemeyi hedefleyen “ilerleme için zorla” olarak belirlendi ve #pressforprogress etiketiyle sosyal medya paylaşımları başlatıldı.

Kadınlar sosyal hareketlilikle cam tavanı kıracak

ACCA - Association of Chartered Certified Accountants (Fermanlı Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği) İcra Başkanı Helen Brand, 2018 yılının 'cam tavan' ifadesinin dünyada ilk kez yönetim danışmanı Marilyn Loden tarafından kullanılışının 40'ıncı yıldönümü olduğuna dikkat çekerek, “Gelecekte süreklilik içinde ilerleme kaydetmesini istediğim en önemli konulardan biri, kadınların kariyer merdivenlerinin cam tavanı kırıp geçebilmesidir. Birçok kadın ve erkek için fırsat eşitsizliği hala devam ederken daha geniş bir bakış açısıyla sosyal hareketlilik konusunda ilerleme için çaba sarf etmeliyiz.” diyor. ACCA’nin maaş eşitsizliği ve yönetim katında çeşitlilik gibi konularda bir takım ilkeler ortaya koyduğunu ifade eden Helen Brand, önde gelen denetim ve danışmanlık firmalarında yetenek yönetimi üzerine yayınladıkları son rapor “Generation Next” ile bu alanda gerçekleştirilen başarılı uygulamaların vurgulandığını belirtiyor. Rapor, bu firmaların kadınların iş hayatında yerleri olması ve seslerini duyurabilmelerini sağlamak için çeşitlilik konusunda yürüttükleri çalışmaları da ortaya koyuyor.

Muhasebe ve finans alanında tecrübeye sahip kadın kariyerinde hızlı ilerliyorÖte yandan ACCA Türkiye Başkanı Filiz Demiröz, muhasebe ve finans mesleğinin, sunduğu esneklik ve seçenek imkanı nedeniyle bir çok kişi için cazip bir kariyer tercihi olduğunu dile getiriyor. Demiröz, araştırmalara göre, finans alanında bir geçmişe sahip kadınların yönetici pozisyonları elde etmekte daha başarılı olduğuna dikkat çekerek, mali alandaki uzmanlığın kadınların kariyer başarısında erkek meslektaşlarınkinden daha fazla  önemli taşıdığına da vurgu yapıyor. İşverenler ve onların işe alma stratejilerinin çeşitlilik için başarı denkleminin bir parçası olduğunu belirten Filiz Demiröz, “Generation Next raporumuzun da gösterdiği gibi, geleceğin liderlerini yaratma görevi firmaların omuzlarında. Bu alanda yaklaşım, çeşitlilik konusunda kararlı, saydam bir kurum kültürü ile tepeden başlamalı. Bu ilerlemeyi ölçmemiz de oldukça önemli, sonuçta ölçülemeyen bir şey yönetilemez.” diyor. Demiröz, gerçek ve kalıcı ilerleme sağlamak için etkin kurumsal liderliğe ihtiyaç olduğuna işaret ederek, ACCA'de, bunun açık tartışma, şeffaf raporlama ile yapılabileceğine inandıklarını dile getiriyor. “Çeşitliliği sağlamak, bugün ve gelecekteki çalışma kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır” diyor.

ACCA Hakkındaki Önemli Gerçekler;

ACCA, bir meslek kuruluşu ve işveren olarak cinsiyet eşitliğine büyük önem veriyor.

36 üyeden oluşan konseyinin 21 kadın üyesi ile %58’i kadınlardan oluşuyor.

ACCA üyelerinin %46’sı ve ACCA adaylarının %56’sı kadınlardan oluşuyor.

ACCA’in yönetim kademesinin %55’i kadınlardan oluşuyor.

ACCA’in bir muhasebe meslek kuruluşu olarak dünyada ilk olma özelliği taşıdığı konular:

İlk kadın üye kabulü – Ethel Ayres Purdie (1909)

İlk kadın başkan ataması – Vera Di Palma (1980)

İlk kadın icra başkanı ataması – Anthea Rose (1993)

Asya Pasifik bölgesinden bir kadının başkan olarak atanması – Alexandra Chin (2016)