Aday Öğretmenler İsyan Ediyor ! İşte Sebebi..

'Aday Öğretmen Yetiştirme Modeli' programı dahilinde yapılan değerlendirmeler için öğretmen adaylarına doldurtulan formlar 200'ü aştı. Öğretmenler isyanda.

2016 yılında uygulanmaya başlanan program dâhilinde atanan ve mülakatta başarılı olan öğretmenlerin ilk yıllarında aday öğretmen olmaları ve bir sene sonundaki performanslarına göre değerlendirilmeleri kararlaştırılmıştı. “Aday Öğretmen Yetiştirme Modeli” adı verilen bu program dâhilindeki değerlendirmeler kapsamı içerisinde de öğretmen adaylarının çeşitli formlar doldurması istenmişti. Sayısı 200’ü aşan bu formlar ise öğretmenleri ilk yıllarında bunalttı ve isyan ettirdi.



SETAV ( Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı)‘ın yaptığı araştırmaya göre Öğretmenliğin ilk yıllarında göreve adapte olma açısından önem kazanan değerlendirme birçok açıdan olumlu tepkiler aldı. Ancak içerisinde izlenen her bir film için, her bir kitap için ayrı ayrı formların yer aldığı, okul dışı ve mahalli etkinliklerin de bulunduğu birçok formu doldurmak öğretmen adaylarını durumdan şikâyet etme durumuna getirdi. 17 bin 619 aday arasında yapılan anket sonuçlarına göre birçok öğretmen “Aday Öğretmen Yetiştirme Modeli” konusunda olumlu görüş sergilerken doldurulması zorunlu olan formlar konusunda zor durumda olduklarını söylediler. Öğretmen adaylarının şikâyeti 200’ü aşan formlar oldu.  

Ayrıca SETAV’ın yapmış olduğu anket sonuçlarına göre bu programın yeniden düzenlenmesi gerektiği de ortaya konuldu. Yenilikleri içeren istekler arasında eğitim süreci, danışman öğretmenler konusu, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili değişiklikler yer alıyor. Aday öğretmenler bu konularda yapılacak olan değişikliklerin programı daha faydalı hale getirebileceğine inanıyor.

aday öğretmen yetiştirme modeli