BU ATLAR NEREDE !

Karaman'da Doğa Koruma ve Milli Parklar 8'inci Bölge Müdürlüğü ve Karaman Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Temmuz ayı başlarında farklı bir uygulama başlattı.

KARADAĞ’DA AT SAYISI AZALINCA PROJE DURDU

200 AT SAHİPLENDİRİLDİ 

Geçtiğimiz yıl, Karadağ’da yılkı atlarının rehabilitesi kapsamında sahiplendirme projesi uygulandı. Proje kapsamında, 450 atın sahiplendirilmesi hedeflenirken, arazide at sayısının ciddi oranda azalması nedeniyle bu sayı 200’de bırakıldığı öğrenildi.

Projeye göre, Yılkı Atları ücretsiz sahiplendirildi. Ayrıca 10 ve üzeri atı yakalayarak sahiplenen vatandaşların tüm nakliye masrafları devlet tarafından karşılanacağının bilgisi de verildi.

BU ATLAR NEREDE !

Arazide at sayısının çok azaldığı görülünce, proje de durdu. Konu ile bilgi veren Karadağ bölgesinde yer alan köylerden Üçkuyu Köyü Muhtarlığı; “At sayısı 1 yıl önce, kendi gözlemlediğimiz kadarıyla bin civarındaydı. Şuan ise sayı, 150-200 civarında. 

Proje dahilinde, gerekli müracaatlar yapılıp, araziden at alınabiliyordu. Tabiki elini kolunu sallayan alamıyordu. Alacak kişinin, büyükbaş hayvan işletmesinin olması gerekiyor. Afyon, Kocaeli, Ürgüp, Ereğli ve Konya’ya atların gittiğini biliyoruz. Bunlar harici resmi kanallar ile tek-tük at alanlar da oldu. Bir de 2017 yılı başlarında, resmi olarak Karadağ civarındaki köylere, “Atları olanlar, atını alsın, proje başlayacak sonrasında kimseye verilmez” gibisinden bir bilgi yazısı geldi. Fakat Karadağ’da 1 tane bile sahipli at yok. Bu yazıyı fırsat bilen birçok kişi oradan at götürdü. Gözlemlerimize göre, 150 civarında atın bu şekilde götürüldüğünü tahmin ediyoruz.” dedi.

ATLARA KİMLİK VE ÇİP NUMARASI VERİLDİ

3 aylık proje sonunda Karadağ’ın muhteliflerinde şuanda at sayısında azalma yaşandığı tahmin edilirken, Yılkı atları, İl Tarım Müdürlüğü ile organize şekilde sahiplendirildi. Yetkililer; “Her vatandaş, atı rastgele sahiplenemiyor. Bu atların her birine, kimlik ve çip numarası verildi. Az sayı da at alan da oldu, çok sayıda at olan da oldu. At alacak kişinin büyükbaş hayvan yetiştiriciliği belgesi veya İl Tarım Müdürlüklerinden almış olduğu işletme tescil kaydının olması gerekir. Atı başkasına satacağında veya at öldüğünde bağlı olduğu İl Tarım Müdürlüğü’ne bildirmek zorunda.” denildi.