Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa

Yeni anayasa ile ülkemizde gerçekleşecek değişiklikler, ülkenin kazançları neler olacak sorularının yanıt bulduğu Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi Programı Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

16 Nisan’da yapılacak olan Referandum’a ışık tutan programa AK Parti MKYK Üyesi ve Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, İstanbul 3.Bölge Milletvekili Abdullah Başçı, İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başakşehir Ak Parti İlçe Başkanı Ayhan Özgürel, Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Yılmaz, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları ve Meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan İstanbul 3.Bölge Milletvekili Abdullah Başçı, “ Çocukluğumdan kalan bir anım var. Köyde babam radyoda haberleri dinlerken birinci köprünün yapımında bir senatör köprünün gereksizliğinden bahsediyordu. İkinci ve üçüncü köprüde de aynı söylemlerle karşılaştık. Her şeye karşı olan muhalif bir sistemle karşı karşıyayız. Dünya da birçok güçle baş edebilmemiz için 16 Nisan’da bir adım atıyoruz. Yetki kargaşası, bürokratik engeller ortadan kalkacak” diyerek herkese iyi günler diledi.

Yeni anayasa bir sistem değişikliğidir

Cumhurbaşkanlığı sistemi ve anayasa değişikliği hakkında bildiklerimi sizlerle paylaşmak için bugün aranızdayım diyen AK Parti MKYK Üyesi ve Tokat Milletvekili Zeyid Aslan,” Geçtiğimiz haftalarda meclisten 18 maddelik bir anayasa değişikliği geçti. 16 Nisan tarihinde de sandığa gidip bu anayasa değişikliğine kararımızı vereceğiz. Anayasa değişikliği açıklandığından beri ortaya çıkan tartışmaları hep birlikte izliyoruz. Anayasanın içeriğinde olmayan bir algı operasyonu yürütülerek birkaç kelimeden ibaret anayasa değişikliğinin dışında başka konuların konuşulduğunu görüyoruz. Bu anaya değişikliği içerisinde yargıya, yasamaya ve yürütmeye ilişkin hükümler yer almakta. Ama ana omurgasını sistem değişikliği oluşturuyor. Bilindiği üzere şuan parlamenter sistemle yönetiliyorken cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetimi anlatmaktayız. Neden yeni bir hükümet modeline ihtiyaç duyduk bunu iyi anlamamız gerekmektedir. Yürütmenin iki başlılıktan kurtularak tek başlı bir sisteme Türkiye’nin gitmesi gerekmekte” diyerek mevcut sistemde halkın göz ardı edildiğini ayrıca yapılan seçimlerde kimin başbakan olacağını bilmeden insanların oy kullanmaya gittiğini de belirtti.

Mevcut sistemde kimin başbakan olacağını bilmeden sandığa gidiyoruz

Geçmişte yaşanan olaylardan örnekler veren Tokat Milletvekili Zeyid Aslan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi,” Bugün biz parlamenter sistemde sandığa gidiyoruz, oy veriyoruz ve oy verdiğimiz parti birinci parti çıkıyor. Peki mevcut parlamenter sistemde hükümeti kurma görevini vermekle yükümlü olan cumhurbaşkanı, en çok oy alan partinin başkanına hükümeti kurma görevini vermek zorunda mı? Hayır, geçmişte örnekleri var. 95’te Refah Partisi birinci parti çıkıyor ama o dönem ikinci parti çıkan Anavatan Partisi’ne hükümeti kurma görevi veriliyor. 28 Şubat sürecinde bir siyasi partiden milletvekili seçilen ve sonra istifa edip bağımsız kalan bir adama, meclisteki tek sandalyeye hükümeti kurma görevi veriliyor. Bugün biz sandığa gittiğimizde yarın ülkenin başına geçecek başbakanın kim olduğunu bilmeden sandığa gidiyoruz. Hükümeti kimlerin kuracağını, koalisyon mu tek başına iktidar mı olacağını bilmeden sandıkta oylama yapıyoruz. Ama yeni sistemde icranın başı kim olacak, yürütmenin başı kim olacak, ben kimi bileceğim, kime oy vereceğim? Bunu bilerek oy vermeye gidiyoruz. O yüzden Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte artık sürekli seçimin konuşulduğu, seçimle birlikte istikrarı bozucu dengelerin sarsıldığı bir sistem yeni sistemde tamamıyla bertaraf ediliyor” dedi.

Yaklaşık 2 saat süren konferansın sonunda ev sahipliğini yapan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Milletvekili Zeyit Aslan’a çiçek takdim etti. Konferansın ardından ise Mustafa Yıldızdoğan sahneye çıktı. ‘Türkiyem’ isimli parçasıyla konserine başlayan Yıldızdoğan salonu dolduran vatandaşlara keyifli anlar yaşattı.