İşte Türkiye'nin Hollanda'ya Uygulayacağı Yaptırımlar

Türkiye ile Hollanda arasında son günlerde yaşanan gerginlikler sonucunda Türkiye'nin Hollanda'ya uygulayacağı bazı yaptırımlar gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da içinde bulunduğu uçağın Hollanda Hava Sahasına iniş izni alamaması ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam Başkonsolosluğu’na girmesine izin verilmeyerek sınır dışı edilmesinin ardından Hollanda’ya yaptırımlar gündeme geldi. Türkiye diplomatik yaptırımlarının ilkini dün gece yürürlüğe koyarak Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’ne çağrıda bulundu. “Bir süre Türkiye’ye gelme!” Yaptırımlar bu çağrıyla sonlanmadı elçilik ve başkonsolosluk giriş çıkışları tamamen kapatıldı. Diplomatik düzeyde verilen bu tepkinin bir süre daha süreceği öğrenildi. Yaptırımların Türkiye’nin Hollanda’daki seçim sandıklarının toplanmasının ardından normale dönmesinin hızlanmasını beklendiği belirtildi.

Hollanda ile İstihbarat Paylaşımı Yok

Türkiye’nin özellikle Hollanda ile sıkı bir haber alma işbirliği olduğu biliniyor. Haber alma alanında Türkiye tarafının kısıtlamaya gidebileceği seçenekler arasında. Daha önceki istihbaratlara göre, Hollanda’nın İncirlik Üssünde bir adet Patriot Bataryasının bulunduğuna dikkat çekildi ayrıca 2013 yılı ekim ayında Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin de burayı ziyaret ettiğini, askeri düzeyde ziyaretlerin de devam ettiğine dikkat çekildi. Hali hazırda devam eden bu İncirlik ziyaretlerinin bir süre durdurulması bekleniyor. Ayrıca Hollanda’ya ait tüm askeri ve VİP uçaklara Türk hava sahasının yasaklanması yaptırımının da uygulanabileceği kaynaklar tarafından belirtildi. Türkiye ile Hollanda arasında sadece sıkı bir istihbarat trafiği değil ciddi bir ticari işbirliği de bulunuyor. Türkiye’de halen faaliyette bulunan 2 bin 564 adet Hollandalı firma var.

türkiye hollanda arası gerginlik