Sahte Çekten Korunmak 60 Kuruş

TOBB ve TBB'nen ortak çalışması sonucu kare kodlu çekler hayata geçirilmişti. Böylece sahte çekte son bir yılda yüzde 25 azalma meydana geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ortak çalışmasından doğan, çek sisteminde önemli değişiklik getiren proje 1 yıl önce hayata geçirildi.

Bu projede kullanılan kare kod (QR Code) sayesinde çek sahibi ile ilgili bilgi edinme imkanı doğdu. Böylelikle sahte çekte bir yılda yüzde 25’lik bir düşüş yaşandı. Kare kodlu çek daha güvenli bir ticaretin yapılmasını sağlamasıyla birlikte, sahte çek riskinide minumuma indiriyor ve bu sayede daha hızlı bir şekilde ticaret hacminin arttırılması amaçlanıyor.

Artık sadece 60 kuruşa kare kodlu çeki okutarak bu tutardaki risklerden kurtulmak mümkün hale geliyor. Çeki kabul ederken keşidecinin geçmiş ödeme alışkanlıklarının görülebileceği belirtiliyor.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz “Üzerinde kare kod olan çek, Findeks Mobil Uygulamasına okutulduğunda herhangi bir onaya gerek olmaksızın çek keşidecisinin çek ödeme geçmişi görüntülenerek vadeli satış kararı daha güvenli bir şekilde verilebilecek. Diğer yandan kare kodlu çek Sistemi tahsilat riskini azaltırken yeni satış imkânlarını da gündeme getirecek.” Şekilinde konuştu.

Ayrıca, kare kodlu çeklerin şimdiden piyasadaki çeklerin yüzde 10’na ulaştığını ifade etti.

Findeks sistemiyle keşidecinin çek endeksi adıyla, çek yaprağının doğruluğu ve keşidecinin geçmiş çek ödeme performansına ilişkin “0-1000” puan arası bir endeksleme oluşturuyor. 1000 puan “en az risk” anlamına geliyor. Bu şekilde gerekli kontrolü sağlayarak güvenli bir ticaretin olmasını sağlıyor .

kare kodlu çekler